-->

Små biografer – Har de någon framtid i Sverige?

Vi försöker stödja vår lokala icke-3D biograf när vi ser nya barnfilmer.

Gamla lokala  små biografer

Tragiskt att se dessa gamla lokala biografer vissna och förfalla! :(

Nya filmer släpps snart inte längre på 35mm film och att uppgradera en liten biograf till digitalt format går på minst 700-800’000 kronor. Det finns EU bidrag att söka men det är hård kamp om kosingen.

Jag tycker dessa små biografer är rätt mysiga att gå på med barnen eftersom de t.ex. hittar till toaletter och tillbaka själva. Allt är mindre stojigt än på de stora biograferna och man slipper oftast ouppfostrade tonåringar som tror sätet framför dem också ingår i deras biljett :).

Visst är 3D och THX riktigt häftigt men det hindrar inte att prova en lokal “antikbio” lite då och då eller är deras bäst före datum passerad?

2 Besökare har kommenterat :
Danni sa...

Här i Göteborg fanns det för ett gäng år sen åtminstone 4-5 "vanliga" biografer, plus ett par nischade som visar lite speciella filmer, indiefilm, etc. Sen Bergakungens Sal, SF:s nya gigantbio som ligger insprängd i ett berg, öppnade så har nog alla de andra "vanliga" biograferna stängt ner helt. Det finns kvar ett par små specialbiografer men det är inget jag besökt.

Själv går jag väldigt, väldigt sällan på bio. Stökigt och stojigt med massa andra människor. Jag tycker inte vare sig ljud eller bild är något att bli imponerad av. Tvärtom, till och med i denna nybyggda hightechbiograf så tycker jag ljudet mest är högt men dåligt. Vi har mycket, mycket bättre ljud i vårt surroundsystem hemma. Nu sen vi fick barn så blir det knappast särskilt välanvänt det heller, men om vi ska skaffa barnvakt för en kväll så inte går vi och sätter oss i en mörk biosalong, nej, då går vi hellre på en trevlig restaurang och passar på att umgås med bara varandra.

Kan förstås tänka mig att det ändras om några år när vi har barn som det är skoj att ta ut på en biofilm då och då.

FixarFarsan sa...

Låter sunt med restaurangbesök istället för bio tycker jag, man brukar inte ha barnvakt så ofta det första året.

En rätt klassisk utveckling hemma när man får ungar är att hembioutrustningen börjar samla damm för att sedan flytta ut ur vardagsrummet och senare helt byta ägare - Så gick det hemma hos oss men jag saknar inte prylarna.

Förra vuxenfilmen jag såg på bio var på 3D.. men jag kommer faktiskt inte ihåg vad det var för rulle, så länge sedan var det :D