-->

Svenskar Gillar Automat + Fyrhjulsdrift

1 av 3 nya bilar under 2011 hade automatlåda och om man kikar på de bilar jag själv provkörde under förra året så var fördelningen manuell/automat ungefär 50-50.

Manuell växelspak

Bara 6% Automatlådor år 2000

För lite drygt 10 år sedan, år 2000 så var statistiken sådan att 84% av nybilsköparna valde att växla själv och bara 6% av bilarna levererades med fyrhjulsdrift.

Trenden pekar alltså uppåt för fyrkrafs och slask-å-mater :) De nya moderna automatlådorna med dubbla kopplingar slösar inte längre lika mycket energi som en traditionell automat gjorde på säg 80-90 talet som då oftast var 4-växlade. Vi har nog blivit mer bekväma och stressade i samhället och letar saker som underlättar i vardagen (tänker t.ex. på trafiken runt storstäderna)?

Fyrhjulsdrift

Smartare/Snålare Fyrhjulsdrift

Fyrhjulsdriften har även den blivit smartare och därmed något snålare men naturvårdsverket rekommenderar ändå i ett uttalande att man bör överväga om man verkligen behöver den. Fyrhjulsdriften säljs ofta i paket eller kampanjer och har blivit en överkomlig kostnad när man köper ny bil.

#SUV trenden ligger också bakom ökningen eftersom båda dessa tillbehör bör sitta på en “äkta” SUV anser jag.

Jag kör gärna både automatväxlat och fyrhjulsdrivet i framtiden jag med men på sikt kommer både automaten och allhjulsdrivningen kosta framtida ägare mer i bränsle, service och reparationskostnader.

Kika gärna i bloggarkivet där du hittar mina många #Biltester.

0 Besökare har kommenterat :