-->

Test: BMW 330iA E90

BMW 3-Serien och dess toppmodeller är väldigt mulliga bilar och idag fick jag möjligheten att ta ut en BMW 330iA från 2005 på en provtur.

BMW 330 med sin raka sug-sexa på 2996 kubikcentimeter mullrar doft på tomgång och gången låter lite "stressad".

BMW-330iA-E90-2005-Motorhuv-Grill-Front

Varför Test av Gammal E90?

Varför jag provkör en gammal E90 kaross och inte nya F30 handlar mest om en tillfällighet. Nya F30 blir faktiskt mer intressant om man nyligen testat gamlingen och har något att jämföra med :D

BMW-330iA-E90-2005-Sida-Grå

330iA med 10000 Mil

Provbilen hade 10'000 mil på mätaren men kändes fräsch och hade minimalt med repor, stenskott och bucklor. Fälgarna var nästan fria från skrap och de som fanns var så små att man var tvungen att syna på nära håll för att se dem.

En riktigt vacker Sedan med både min favoritfärg och favoritfälgar, första ägaren hade verkligen bra smak :)

BMW-330iA-E90-2005-Bakifrån-Rear

E90 Baklysen

Enda detaljen jag inte gillar på E90 är designen på baklysena. Både föregångaren E46 och nya F30 har bättre snitts på lysena bak tycker jag.

BMW-330iA-Ratt-Instrumentering-E90

På ratten och på vissa detaljer inne i bilen såg man att bilen hade lite mil bakom sig men med lite kärlek, tid och putstrasor så..

BMW-330iA-Mätarhus-2005-E90

BMW Mätare i Toppklass

Jag brukar kommentera bilarnas mätare och BMW ligger i toppklass när det gäller stora, skarpa och tydliga mätare. Hur länge har de sett ut som på denna 330? Så länge jag kan minnas faktiskt..

Inne i den välisolerade kupén hörde man knappt att sexan var igång och motorljudet vid acceleration lät mest som en dov, hes väsning.

Sportstolar-BMW 330iA-E90

BMW Sportstolar

Bilen hade inte skinnklädsel men man satt rätt bra i sportstolarna som klämde till fläsket en aning. Men jag föredrar att ställa in ryggstödets lutning med ett vred och inte med en "spak" men det är nog bara en vanesak eftersom ryggen ändå hade många små steg.

BMW-330iA-iDrive-E90

Automat + iDrive

Sexan kräver rätt mycket varv innan den vaknar till liv och ihop med en traditionell automat blir bilen inte så sportig, mer som en exklusiv, effektiv och komfortabel motorvägsslukare. Tänk denna motor med en snabb dubbelkopplingslåda (läs DSG) hade inte varit helt fel..

Grill-Gälar-BMW-E90-330iA-2005

Dra 1510 kilo släp (B-Körkort)

Men kraften finns där bakom gälarna, det gäller bara vara bestämd med gasen och hålla ner pedalen tills sången i sexan vaknar till liv.

Chassiet var riktigt skönt, bilen kändes bred på vägen och "satt" på ett bra sätt. På provbilen satt även en dragkrok och med B-körkort får du dra 1510 kilo och med ett E-kort 1700 Kg. Du kan alltså med denna bil hyra ett 1500 kilos bilsläp på macken och dra din lätta racebil till banmötet. (läs mer om mina krossade släpplaner).

Hög motoreffekt i kombination med lätt kaross (tjänstevikt på 1540 Kg) ger denna trevliga dragvikt med B-körkort.

E90-BMW-330iA-LuftGaller-2005

Summering BMW 330iA

Så för att summera tankarna kring denna BMW 330iA så kan man säga att den är vacker som få, har en motor som behöver varvas och en supertrevligt chassi. Finns det mer?

Inredningen andas kvalité så det sjunger om det men knappar och reglage är inte alls märkvärdiga, bara rejäla och gjorda för många mil.

BMW-E90-330iA-Mycket-Utrymme-Baksäte-Knän

Bak sitter man som en kung och bakom mina 186 cm fanns det hur mycket plats som helst. Fyra vuxna sitter som kungar i en E90.

Läser du detta inlägg och funderar på en 330 så rekommenderar jag dig att kolla upp bilens historia lite extra noga. En BMW är ingen billig bil att serva eller reparera så försök hitta en så välhållen bil som möjligt från början och helst med alla de tillbehören du vill ha.

Helförsäkra BMW 330

Jag kollade upp vad denna provbil skulle kosta att helförsäkra och utan samlingsbonus skulle den kosta 11200:-/per år men eftersom vi har alla försäkringar på samma ställe landar helförsäkringen per helår istället på 8393:- vilket inte är fasligt dyrt men ändå lika mycket som vi betalar för våra två bilar tillsammans idag.

Förbrukning 330iA

När det gäller kapitlet förbrukning så är 330 inte så vansinnigt törstig och faktabladet säger 0,9 l/mil vilket är nära sanningen.

Köper du en manuellt växlad kombi av ovan bil, alltså en E91:a så har du nog fått en mycket potent KFR (läs mer här) i dina händer.

Det var lite vad jag tyckte, vill du säga din mening om denna bil är du välkommen att skriva en kommentar här nertill..

Jag har efter detta inlägg testat fler andra BMW och jag har samlat alla dessa inlägg i arkivet under taggen #BMW.

7 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

BMW 330 är en jätesjön glidarbil med automat men efter 8000 mil kostar den myket att äga. Minn kostar 23000:- i försäkting varje år men bor i lägenhet.

/Amar

Anonym sa...

Amar,

Får fråga hur gammal du är? 23000/år är inte billigt.....

/M

Anonym sa...

Tja igen,

kunde inte släppa detta med försäkringen.

Räknade på mig:
Man
39 år
Bor i enfamiljshus
1500-2000 mil/år

Hittade en 330i 2005 på Blocket som jag räknade på.

Kostade för mig 11802:- helförsäkrat/år.....

Vilken skillnad!! Inte kattskit.....

Det kanske inte är så dumt att bli gammal iallafall, eller vad säger du Fixarfarsan? :-)

//M

FixarFarsan sa...

M, det var ju nästan samma premie jag räknade fram på min provbil (utan samlingsrabatterna)!

Ja, någon bonus måste ju vi gubbar också få eller hur! Tyckte premien sjönk rejält efter 30års krisen, själv får jag skriva ålder 38 om ett par veckor..

Anonym sa...

Jag är 23 år gammal och bilen är en 330ia -03

Dyrt att köra som en kung med värt det!!

/Amar

Anonym sa...

Hmm

Fixarfarsan,
Om det är på den nivån vi ska ha det får jag väl skriva 40 (första gången skrivet) och det gör lite ont..... Inte många veckor kvar....

Asch, jag får väl köpa mig en Porsche som alla andra gör vid ålderskriser! :-)

//M

FixarFarsan sa...

Grattis i förskott!!

Tycker du ska beställa en Caterham light byggsats istället..

:-)