-->

Testar Windows 8 på Laptop utan petskärm

Detta är inget vetenskapligt bit-and-byte-test av nya Windows 8 utan bara lite lösa funderingar från mina kursdagar där våra kursmaskiner körde en sen "beta" (eller "release preview" som den heter) av nya Windows 8.

Testar Windows 8 Laptop

Den stora nyheten i åttan är Start-ikonerna eller skrivbordet med alla pastellfärgade jätteikoner. Microsofts "tablet" som de döpt till Surface ska i Pro version ha en full Windows 8 installation. Där lär dessa ikoner komma till sin rätt och även på Windows Phone lurarna eftersom de har "petstöd". Ni som kör Windows Phone idag känner väl igen dem redan?

På en vanlig laptop utan "petskärm" känns ikonerna lite blaffiga och jag som varit med från första Windows 1.0 versionen (eller den hette nog 1.01 har jag för mig) letar febrilt efter ett "classic" mode :D

Håller man ner windowsknappen och trycker X får man fram en meny nere till vänster som liknar en startmeny där man hittar de vanligaste länkarna - typ en DOS prompt! (DOS, BAUD, BBS och HERCULES?)

Det som däremot var smått kränkande var att man efter snart 20 år som IT konsult inte automatiskt visste hur man fick fram adressfältet för att skriva in en ny URL i internet explorer.. Ett litet "Right Click" så kommer den fram.. men vad är det för trams!

Någon annan som har spontana feelings ang. Windows 8 eller deras kommande Ipad killer ;)

3 Besökare har kommenterat :
Danni sa...

Jag skrev följande om Windows 8 på Facebook och G+ för någon månad sen:

Jag installerade Windows 8 i en virtuell maskin igår. Min första tanke när jag startade upp det var att jag inte har startat någon ny Windows-version sedan Windows 95 och inte känt igen mig helt och hållet direkt. Det kändes vågat av Microsoft att tänka så nytt kring operativsystemet, på ett sätt som Apple uppenbarligen inte alls vågat.

Efter tio minuter hade jag hunnit inse att det nya, fräcka skalet bara var ivägen och dessutom bara var ett tunt lager ovanpå ett helt vanligt, klassiskt Windows som man troligen nästan aldrig kommer använda på en persondator ändå. Besvikelsen var stor. En känsla som många gett uttryck för är att Windows 8 är det nya Vista - massa nytt och häftigt som inte är genomtänkt och inte fungerar, och så får man vänta på en ny version som fixar allt. Och det är en farlig strategi att hålla på så - Vista var vad som drev mig tillbaks till Linux och sedermera över till Mac. Om Windows 8 blir samma flopp så kommer Apple kunna håva in konvertiterna.

Danni sa...

Efter att jag skrev det har jag faktiskt hunnit bli ännu mer frustrerad på det. Saker är ointuitiva och frustrerande.

FixarFarsan sa...

Du verkar vara steget före mig, ige :)

Jag fick känslan att 8:an var ett lite smådesperat försök att komma ikapp Ipad's "pekoperativ" och det du skriver bygger ju på detta..

Jag som diggar CMD fönster gillar iofs att Win8 har samma botten som tidigare, då kan man fortsätta scripta på som förut.. same same but different!

Ska förhoppningsvis testa Surface Pro när den kommer senare i höst, på den kanske 8:an kommer till sin rätt?