-->

Tona Bilen själv eller leja bort till Glasmästare?

Det här med att tona bilrutorna var ett tag i livet väldigt viktigt och gjordes på alla bilar man skaffade. Helst så svart som möjligt och även lite toning på de främre sidorutorna (min far gillade INTE det här med framrutorna eftersom han jobbade med att besikta bilar just då så jag hade det bara på en enda bil faktiskt).

Så hur får man då till "gangsta-looken" på sin bil?
Jag tänkte svamla lite om tre olika sätt :)

Toningsfilm-Solfilm-Beställ

Billigaste sättet är att köpa en bred rulle med solfilm (t.ex. från conrad.se) och sätta på filmen själv. Detta kräver tålamod och helst ska man ta ut rutorna och göra det i typ badkaret, annars får man lätt fula bubblor och damm mellan filmen och rutan. Är man petig så är det nästan omöjligt att göra helt 100% perfekt själv är min personliga erfarenhet..

Fördelar: Billigt, Lätt att ta bort, Går att välja olika toningsgrad och du kan använda bilens öppningsbara rutor som vanligt.

Nackdelar: Rätt svårt att få snyggt om man gör det själv och dessutom är de lite känsliga för repor.

Man kan även leja bort jobbet med att montera solfilmen. Är nästan tsäker på att det finns företag som gör det åt dig ;-D

Solfilm-Tonade-Skivor

Alternativ två är att köpa ett kit med tonade och anpassade plexiglasskivor från t.ex. www.solarplexius.se som man sätter på insidan med clips. Har faktiskt gjort service och monterat bilstereo i ett par bilar som haft såna här skivor en gång för läääänge sen och trots att det varit hundar bak och rutorna va skitiga och repiga på insidan så såg det jämt och bra ut på utsidan!

Fördelar: Garanterat fria från "bubblor". Lätta att montera, ta bort och de är relativt billiga samt tål mer innan de repas!

Nackdelar: Du kan inte öppna de rutor som har dessa monterade.

Det sista alternativet är att lämna bort bilen till en glasmästare som sätter i tonade glasrutor. Om du kollar på rutorna ovan som jag precis sålt till min gamla Golf Mk1:a så ser du att glaset är lite gröntonat men du kan beställa hem mycket mer tonade rutor.

Fördelar: Garanterat fria från "bubblor" och garanterat den snyggaste och jämnaste toningen man kan skaffa!

Nackdelar: Dyrt och svårt att återställa vid behov!

När man var "fjortis" vile man ha maximal toning, sen va man helt anti under många år men nu när man har småbarn i baksätet så förstår man att de även fyller en praktisk funktion. Den Skoda Superb vi långtestade i somras hade tonade rutor och det var väldigt skönt att slipa de där sugpropps-skydd-som-rivs-ner-hela-tiden.

Så vad är du, för eller emot gangsta looken? ;)

5 Besökare har kommenterat :
tobbe sa...

Låta proffs tona rutorna. Har testat att göra det själv och testat solarplexus. Octavian har på tok för ljus originalfilm så jag ska gå till ett proffs

Danni sa...

Det är snyggt med lagom tonade rutor på många bilar, särskilt vita eller svarta bilar. Min bil har fabrikstonade rutor som du kanske sett på bilderna. Visst är det lite extra praktiskt med barn, men tyvärr tycker jag inte en vanlig fabrikstoning riktigt räcker till för att skärma barnen.

Har förresten hört mycket dåligt om SolarPlexius, att de sitter dåligt och skramlar och skallrar.

FixarFarsan sa...

Tobbe: Kan säga att jag Aldrig kommer ge mig på att tona själv igen, never! Men kul att ha gjort det ett par gånger :)

Kan tänka mig att plexiskivorna låter en del om de inte sitter 100% perfekt mot rutan.

Danni: Ovanligt dum fråga kanske (skyller på sjukt lång dag på jobbet som inte är över än) men när man väljer fabrikstonat är det mörka glas eller film på insidan?

tobbe sa...

Tror på mörka glas. Har det på min octavia, kallas för sunset.. Ja, plexiskivorna skramlar och det samsas andel imma och fukt som inte försvinner förrän skivorna är borta

Danni sa...

Om det är film så är det i alla fall inget som märks :) Jag har inte tänkt på det överhuvudtaget. Skulle tippa på att själva glasen är mörka.