-->

Nya Regler för Släp och B-Körkort 19 Jan 2013

Nästa år höjs totalvikten för kombinationen B-körkort, släp och personbil/lätt lastbil. Maxvikten som tidigare varit 3,5 ton höjs med 750 Kg till 4250 kilo. Hur? När? Varför?

Tyngre-Släp-med-B-körkort-19-jan-2013

Hur: Bokar man in ett körprov (går att göra redan nu) och åker dit med en bil (som har trepunktsbälten fram) och ett släp som tillsammans väger mellan 3500-4250 så får man efter godkänd uppkörning "Villkorskod 96" på baksidan av sitt körkort.

När: Du kan boka redan nu men köra upp tidigast 2013-01-19.

Racebil-Banbil-på-biltrailer-nya-släpregler

Varför: Med "kod 96" på kortet ökar dina chanser att utnyttja bilens totala släpvagnsvikt, idag går oftast totalvikten i taket och släp på 1500 kilo blir för tunga. Vår Touran får t.ex. bara dra 1250 Kg och det gjorde att jag tidigare inte kunde dra ovan superlätta Mk1:a på trailer eftersom bilsläp alltid har en totalvikt på 1500 kilo eller mer..

Jag kommer förmodligen ta körprovet nästa år eftersom man slipper ta om hela teoriprovet..

4 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Tja!

Funderar på att köra upp för så kallad utökad b-behörighet och var inne på http://www.korkortsportalen.se/Nya-korkortsregler-i-januari-2013/Nya-korkortsregler-for-bil-B-behorigheter/Krav-pa-fordon-som-far-anvandas-vid-korprov-for-utokad-B-behorighet/ för försöka förstå reglerna för uppkörning.

Du som har järnkoll på allt, kan jag ta min passat (typad för Max 2000 kg på kroken, 1220 med vanligt b-kort ), hänga på en häst-transport typad för 1400kg och köra upp?

Förstår inte heller reglerna för automatlåda.....

//M

FixarFarsan sa...

Tja M! Ja som jag förstår det skulle ett 1400 kilos släp kvalificera dig att köra upp eftersom ekipagets totalvikt hamnar över 3,5t..

Anonym sa...

Då återstår bara två problem....

Att komma dit och att fylla kärran
med halva lastvikten. Man kanske
kan ta med hästen....?



FixarFarsan sa...

En till hästkraft är aldrig fel.. Umpa umpa! ;)