-->

Läs-Skydda Hårddiskarna innan du kastar dem

Två 2,5" laptop-hårddiskar gick nyligen paj och innan jag kastade dem i lådan som ska till elektronikåtervinning så satte jag permanent läs-skydd på dem i form av..

Skydda-Ditt-Data-Garanterat

..ett antal borrhål. Nästan en bullet-proof garanti på att ingen kan läsa det data som fortfarande ligger kvar. Skriver "nästan" för det finns företag som säkert skulle kunna få ut en å annan Bilbild ur dessa.

6 Besökare har kommenterat :
Tobbe sa...

Du kunde ju ha borrat lite mer, lagt de under bilen, tagi fram släggan, kapmaskinen, köttkvarnen osv tills det bara var flisor kvar och kunde således lagt de i sopkorgen hemma? :)

Nåt i den stilen hade jag gjort istyället för att åka ca 15 min till nämaste återvinningsstation eftersom vi itne har mycket skit som ska slängas på en sån station så är det inte värt att åka iväg och vifta med kortet så man tar sig in på stationen

Danni sa...

Om någon verkligen vill åt datan så hjälper det där faktiskt väldigt lite. Det enda riktigt säkra är att zappa med en riktigt, riktigt fet elektromagnet. Själv kör jag en metod där jag skriver över diskens innehåll med nytt innehåll i flera pass - det är en ganska säker metod också. Tar en bunt timmar för stora diskar, men det är det värt!

Jag gick faktiskt igenom en bunt med ca tjugo diskar nyligen, som låg och skräpade i källaren för att jag inte orkat radera dem ordentligt före slängning.

FixarFarsan sa...

Föredrar Borra och Slägga före vänta på 11111111 och sen 000000000 och sen 11111111.. :D

Man kan även backa över dem med en väldigt tung bil med V8:a..

FixarFarsan sa...

20 diskar förresten? WTF? :)

Danni sa...

Jo, fast varken borren eller V8:an är lika säkert. Den kan ju gott få stå och tugga i lugn och ro i bakgrunden medan man gör nåt annat. Jag lät det stå och köra dygnet runt på kontoret.

Och ja, nåt tjugotal diskar. Det var å andra sidan nästan tio års diskförbrukning som låg samlade i den påsen, så jag är nästan förvånad att det inte var fler (även om många diskar blivit rensade tidigare eftersom de fått lämnas in ihop med tidigare jobbdatorer).

FixarFarsan sa...

I rest my case: Nollad disk är givetvis bättre än mosad eller borrad. Fast en borrad räcker för mina privata trasiga diskar som ändå bara innehåller massa bilder på fjärilar och tulpaner..