-->

Guide: Byta Bakdäck Cykel (21 Vxl Shimano Alivio)

Tänkte inför sonens och min cykelvasan30 underhålla min gamla MTB ifall det inte dyker upp något annat alternativ..

Livslängd-Cykeldäck

Två nya däck och innerslangar köptes och cykeldäck kan verkligen kosta hur mycket som helst, nästan i klass med bildäck.

Dessa jag köpte kostade lite drygt en hundralapp styck (billiga!) och hade samma mått/bredd som de gamla däcken (26x1.75).

Ett bra kompromissmönster tyckte jag.

Avmontera-Mtb-Bakhjul-Shimano

Först tog jag loss V-bromsen bak och nu är det här säkert gammal skåpmat för de flesta men man klämmer bara ihop bromsen och hakar loss vajern. Inget pulande med beläggen ok..

Sedan lossar man muttrarna som håller i bakhjulen men för att få loss hjulet måste du haka av kedjan.

Detta kan man säkert göra på flera sätt och jag valde att skruva loss de små växelrullarna, har du en brytare till kedjan kan du kapa den istället.

Montera-Ny-Cykelslang

Nu bort med gammalt däck och slang. Släpp ut all luft och skruva bort allt du kan på ventilen. Kläm sedan lite på däcket och vrid av det, brukar gå med handkraft. Går det inte, använd avdragare i plast.

Rengöra-Shimano-Kuggar

När fälgen är strippad är det ett bra tillfälle att få bort gammal gegga på kuggarna. Lite avfettning och diskborste över en blaskbalja.

Rengöra-Bakväxelhjul-Shimano

Samma sak med de små kuggarna, rengöra och fetta in. Dessa kostar inte många tior att köpa nytt om de skulle se slitna ut.

Montera-Cykelslang

Nu montering av nytt däck. Bänd på det nya däcket till hälften och pula sedan in innerslangen, ta ut ventilen genom hålet och skruva på alla delar.

Pumpa nu upp slangen lite grann så att den inte hamnar i kläm när du vrider däcket på plats. Även här brukar det gå med vanlig handkraft.

När däcket är på brukar jag studsa hjulet lätt och snurra på det så att det verkligen åker ner innan jag pumpar i mer luft men inte riktigt fullt ännu, bara så att man kan cykla (2 kilo kanske?).

Montering-Kedja-Shimano

Nu till återmonteringen av bakhjulet, men innan vi tar det skulle jag rekommendera att du ger kedjan en omgång med avfettning, borste och torkar även av kuggarna fram.

Sedan håller jag upp kedjan och sätter dit bakhjulet på plats och drar åt det samtidigt som jag håller i på andra sidan.

Nu till det lite bökiga som inte är så bökigt. Man ska lägga kedjan på de minsta kuggen och sedan klura ut hur den ska gå över de små kuggarna. Det underlättar om man låser fast armen med en ståltråd medan man klurar (se vit pil på ovan bild) och skruvar dit det små bultarna med minimal 8mm skalle. Därefter är det bara att släppa och kedjan brukar hitta till sin rätta plats.

Cykel 025

Klämde nu ihop den bakre V-Bromsen och hakade på vajern igen.

Sprayade på kedjespray medan jag trampade och tog sedan en liten provtur innan jag pumpade upp däcken. Kanske är overkill men det skadar inte att hjulen hittar sin plats ordentligt innan man öser på fullt lufttryck.

Plastskydd-Ekrar-Shimano

Den som har bra blick såg att plastskyddet var borta på ovan bild eller bilden över ovan bild.

Den sprack när jag putsade. Plasten var så skör efter 17 år så den höll inte för mycket eller så var jag så ivrig med putstrasan! ;)

Det var typ mitt inlägg om att byta däck bak på en MTB eller annan cykel med Shimano Alivio växlar. Fram är det ju busenkelt men jag fick där istället problem med trasig bromswire så det får bli ett annan inlägg om framhjulet som du kommer hitta i arkivet under #Cykel.

2 Besökare har kommenterat :
Tobb sa...

Trevligt! Jag håller på att renovera min mtb som är snart 20 år gammal, stått still i 11 år, sämre skick än vad jag trodde :) jag bytte växelvajer här om dagen, går fortfarande inte att växla, nåt sitter väl fel, shimano 21 vxl.

FixarFarsan sa...

Kul att hålla gamla saker igång! Skulle ta loss växelarmen bak, har säkert kärvat ihop?