-->

Cyklat CykelVasan 30 Ihop Med 8-Åring

Första Cykelvasan 30 är nu genomförd ihop med sonen på 8 år och här kommer en liten svammel-resumé-rapport kring detta event..

Köra-Till-Mora-Cykelvasan

Bilresan Mora T/R

Eftersom vi redan befann oss i Hälsingland så kunde vi åka samma dag men det blev ändå en avfärd redan vid 05.00 och frukost i bilen.

Totalt under hela dagen satt vi nästan 6h i bilen, 30 minuter i en buss och nästan 3 timmar ute i skogen.

Strax före åtta hade vi parkerat bilen, lastat ur hojarna och hittat lastbilarna som skulle ta cyklarna till Oxberg. Det gick som "tåget".

Frakt-Cykel-Start-Cykelvasan

Transport till Oxberg

Lite bubbelplast runt växlar och framgafflar, sedan upp på flaket. Vi själva klev på en buss som åkte iväg nästan direkt. Fortfarande gick allt som en väloljad blixt..

Update: Bubbelplasten hjälpte kanske men vi fick ändå en hel del små märken på framgafflarna och ramen.

Nummerlapp-Cykelvasan-2014

Bortslarvad Nummerlapp

Här kom första strulet. Mitt kuvert med nummerlapp var borta och de tog en helv*tisk tid på sig att komma tillbaka till luckan för att säga att vi måste gå runt och prata med damen på andra sidan..

Ok, köa där igen och här tickade tiden iväg..

Strul-Startgrupper-Cykelvasan-2014

Där säger damen att det INTE är ett stort problem utan hon ger bara mig ett nytt nummer i den sista startgruppen och så kunde jag cykla i samma startgrupp som grabben, deeet var iiiinga som helst problam..

Tror ni på detta?

Startfållor-Cykelvasan-30-2014

Strulet med Startgrupperna

Minst 5-6 personer försökte stoppa mig på väg ut till startfållorna eftersom jag hade fel startgrupp. Jag svamlade nåt snabbt och bad dem flytta på sig, motvilligt släppte de in mig i fålla nummer 4.

Sedan när vår, eller grabbens start gick stod en sur gubbe i vägen och blev otrevlig när jag tänkte cykla med FEL STARTGRUPP. Detta skulle han minsann aldrig tillåta men han fick F*N flytta på sig, kände att det höll på att koka över, bokstavligen! Jävligt otrevlig upplevelse att stå där ensam kvar i fållan med en ivrig son som ville iväg..

Först strular de bort mitt startnummer som jag fått bekräftad per mail, sedan strular de till deras "lösning" på problemet och så blir man utskälld för att man gör exakt som de säger.. Här misslyckades ni totalt Vasaloppet, synd eftersom det annars var så välorganiserat!

En annan trevligare herre kom till slut fram till mig, bad om ursäkt och sa att jag kunde cykla iväg med min son, det gjorde vi..

Start-Cykelvasan-30

Första kilometrarna tyckte sonen att det var skitlätt å pinnade på som en liten raket medan munnen gick i ett..

Jobbig-Start-Cykelvasan-30

Sedan pratade han inte så mycket, det började nämligen gå uppför mest hela tiden..

Oxberg-Första-Pausen-Cykelvasan-30

Första Vilan i Oxberg

Han kämpade på och trampade uppför varje hal och brant backe utan att kliva av och vid första vilan i Oxberg såg han lite småtrött ut.

Men efter sportdryck och lite bulle var vi åter på rull.

Recension-Cykelvasan-30-Med-Barn

Jag skulle säga att Cykelvasan 30 är småjobbig till första pausen sedan är det i princip utför eller relativt platt, skön MTB-cykling under resten av sträckan.

Familjefest

Ute på slingan såg man många olika team. Familjeteamen t.ex. där cykelföräldrar klätt sina barn i samma kläder och tävlingshojar, dessa såg rätt balla ut där de kom som ett helt cykelteam.

Sedan fanns det många olika varianter på förälder-barn-team, arbets-team och så precis alla andra möjliga konstellationer. Flesta hade MTB hojar men vissa körde helt oväxlat.

Leriga-Backar-Cykelvasan-2014

Kommer Vänster - Håller Höger

En sak som störde mig på detta familjelopp var alla som inte kunde hålla sig till reglerna om att man enbart kör om till vänster, speciellt när mindre barn är ute i spåret och kämpar.

Har du så jäkla bråttom när du försöker sätta en bra tid så att du måste dundra förbi till höger med dina 100+ kilon.. skärp er! Hände flera gången och oftast var det inte barn som körde fel utan vuxna med lite extra kilon under de tajta cykelkläderna..

Cykelvasan-Målgång-Mora-2014

Målet Framme i Mora

Sista biten mot målet i Mora var mysigt! Massa folk som hejade på campingen som man cyklade genom under sista kilometern. Det var mindre cyklar ute och vi trappade ner på takten.

Så Vilken Cykel lämpar sig för Cykelvasan?

Cykelvasan 30 är ett bra tillfälle att glo på alla häftiga cyklar folk har och jag tyckte mig se en viss typ som gick ovanligt bra i "spåret".

En framdämpad MTB med stora relativt mönstrade 29" hjul skulle jag köpa själv om jag skulle cykla Cykelvasan 30, 45 eller 90 igen.

Min gamla odämpade 26" hoj fungerade ändå rätt bra men väskan med verktyg fram på styret förde ett fasligt oväsen och påsen med långärmade kläder bak på pakethållaren hade jag kunna vara utan och en dämpad framgaffel hade skonat händer och armar lite..

Sonens MTB med dämpare fram var han grymt nöjd med och i de stenigare partierna hade han mycket nytta av dämpare som tog en del av varje smäll.

Summering

Cykelvasan 30 var en trevlig natur och familjeupplevelse eller i vårt fall en far-son dag och en perfekt utmaning för en 8-åring (samt alla vuxna som känner sig fullt friska). Man behöver inte vara vältränad eller cykelfreak för att klara 3-mils slingan eller ha kul runt.

Alla fixar det men låna gärna en MTB om du inte äger en sådan själv. Det är skönt med lite tjockare, mönstrade däck och 21-växlar, man har nytta av dem allihopa.

Om jag kan tänka mig cykla igen, ja absolut men då vill jag gärna bo på Campingen eller en Stuga i Mora för att slippa bilresan dit och hem under samma dag.

Läs gärna fler av mina liknande inlägg under taggen #Cykel.

2 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Googlade precis "Cykelvasan åttaring" och hamnade här. Tänkte köra med min dotter nästa år så tack för läsningen!

FixarFarsan sa...

Roligt att gamla inlägg har ett liv på Google! :D