-->

Test: Nya Scirocco R DSG

Nya Volkswagen Scirocco R ska farbrorn svamla om idag och jag måste jämföra denna mot den svagare Scirocco TSI 180 som jag också rattade samt även nya Golf R som hårdtestades av mig i våras.

Front-New-Scirocco-R-2015

Scirocco R på Utsidan

Nya Scirocco R har standardmonterade LED varselljus och Xenon. Den har även en stor portion blanklackerad grill och stora 18" Cadiz-fälgar som standard och bakom dem sitter inte röda eller blåmålade bromsok utan svarta! Utan tvekan en maffigare front än på den svagare modellen fast jag vet inte om den skrämmer iväg en Golf R?

Scirocco-R-Line-Fender

Bak har nya Scirocco R fått en stötfångare med luftutsläpp (fake eller funktion kan jag inte svara på) och R har även två utblås i varje hörn av den svarta diffusorn. Snyggt och sportigt, absolut men det är väl Golf R också även om den inte har Coupéns speciella linjer.

Test-Scirocco-R-Track-Road-Review

Scirocco R på Insidan

På insidan är R och TSI 180 inte så olika, R har mer utrustning utan extra kryss men i stort sett är det samma innan man startar motorn.

Eller vänta! R har ju svart innertak, regnsensor, Climatronic, vit instrumentbelysning och lite R loggor överallt men nu vidare till starten av den 280 hästar starka tvålitersmotorn med 350 Nm i vrid.

Scirocco R Prestanda

Provbilen hade DSG6 låda (extrautrustning) och med den når man 100 km/h på 5,5 sekunder. Fem-sekunders-bilar har jag tidigare klassat som riktiga pulverbilar men tiderna ändras och numera har VW lyckas skrämma iväg den nya Golf R:en till 100 på bara 4,9 sekunder så jag vet inte om jag riktigt håller med VW när de säger att Scirocco är deras mest sportiga modell. På acceleration får Coupén stryk av en femdörrars Golf även om den ser plattare och bredare ut.

Hursomhelst är Scirocco R hela 1,9 sekunder snabbare till hundra än den svagare Scirocco TSI 180.

Nu tog Golfens grymma Acceleration över inlägget lite, men om vi går tillbaka till förarsätet och starten av Scirocco R så låter det faktiskt väldigt murrigt när 280 hästaren puttrar på tomgång och när man hittar till motorvägspåfarten så puffar det skönt när lådan kastar i nästa växel och hastigheten skenar iväg.. Jorå, det rör på sig och låter som en R.

Scirocco R har fått sportchassi och differentialbromsen XDS+ som även sitter i nya Golf GTI (tjatigt kanske men den synade jag förra hösten i vardag och på bana men jag återkommer till länkar senare).

På bana är Scirocco R lättkörd och kul att busa med men framändan vill gärna åka rakt fram istället för att svänga dit jag vill. Hade jag kört på en riktig racingbana med större avåkningszoner hade jag provat att stänga av all anti-spinning-elektronik och provat om det hade gjort bilen lite mindre understyrd.

Även om Scirocco R baseras på gamla Golf Mk6:ans platta så känns den inte alls tung med sina cirkus 1300 kilo i tjänstevikt. Just bilens låghet har man nytta av på bana eftersom sidokrafterna ligger lägre och inte kränger bilen lika mycket. Se, den låga Coupén försöker sig på en uppercut mot den fyrkrafsande Golfen?

Golf-R-Scirocco-R

Golf GTI, Golf R eller Scirocco R

Menar du vilken jag skulle välja av dessa tre folkswagens?

Ehm.. Ska vi jämföra lite grundpriser först?

En Golf R med DSG börjar på 391.400:- medan Scirocco R med DSG är farligt nära att ändra första siffran till en fyra, den börjar på hela 399.400:-. En GTI med DSG blir nästan lite "billig" i jämförelse med sitt grundpris på 304.000:- men den är även långsammast iväg av dessa och behöver en sekund mer för att nå 100 strecket än roccan med R.

Om förnuftet får råda så väljer jag ändå en Golf GTi (av dessa tre) och har man låst hjärnan på en låg Coupé så är Scirocco R rätt given men vill man ha en total vinnare så finns det bara en. Det är såklart den praktiska, ruskigt snabba och mest vintervänliga Golf R:en som är så mycket R att den helt enkelt slår knock-out på de andra två!

Jag är ledsen nya Scirocco R, du är riktigt snygg att titta på, du går och låter bra men nya Golf R är bara för jäkla grym på så mycket! :D

Läs gärna mina tester av: Golf R, Golf GTI och Scirocco TSI180

Länk: Vinn Nya Scirocco Modellbil

0 Besökare har kommenterat :