-->

Trådlösa Fjärrbrytare & Sensorer

Lovade att återkomma till mitt projekt #SmartaHem och här kommer inlägg nummer två som ska handla om fjärrbrytare och sensorer.

Fjärrbrytare-3-Pack

Köpte ett par paket extra dosor eftersom de såldes ut i trepack för bara 99 spänn men har inte hunnit få ut dem alla i huset ännu.

Utomhusdosor, IP44 klassade kostar mellan 100-200:-/st och vi har en sådan i Cykelförrådet som klarar motorvärmareffekt.

Fjärrbrytare-Klarar-Olika-Watt

När du planerar vad du ska styra med en fjärrbrytare, kom ihåg att kolla hur mycket effekt brytaren är gjord för, står på baksidan.

Fjärrstyra-Element

Första dosan jag kopplade in var denna. För att kunna slå på och av elementet i arbetsrummet vissa tider på dygnet.

Effektmätare-El

Kollar först att elementet inte drar mer än 1000W som dosan är gjord för och det är lugnt.

Koppla-Fjärrbrytare-Lär

Koppla In / Lär Upp Tellstick Net Dosor

Går nu in på webben och skapar en ny fjärrbrytare. Väljer från en lista att det är en "vit proove, on/off" och sparar.

För att knyta objektet på hemsidan med själva dosan så håller jag in den svarta lilla knappen på dosan (när den är inkopplad till 230v) och klickar sedan på Lär upp knappen på webbsidan. Dosan låter och det är klart, den låter typ klick-klick (dubbelklick?).

Gör likadant med alla brytare och döper dem till vad de styr.

Tellstick-Fukt-Värme-Sensor

Tellstick Net Sensorer

Sensorer är enheter som sänder in data till Tellstick Net boxen. Vi har bara en sensor idag och den sänder luftfuktighet och temperatur.

Det finns andra "sensorer" som t.ex. dörrklockor, skymningsreläer, rörelsevakter, magnetkontakter och trådlösa väggbrytare.

Tellstick-Sensorer-Batteri-AAA

För att få igång den sätter du in två batterier och det är typ klart.

Tellnet-Sensor-Sida

Inom kort dyker den upp på din telldus sida under sensorer och visar samma värde som på displayen. Sitter och funderar om det verkligen inte dök upp något om att man måste godkänna sensorn först..

Begränsningar Så Här Långt?

Med utanpåliggande fjärrbrytare når du inte allt du vill styra, du behöver öppna strömställare för t.ex. taklampor och koppla in dosor för styrning av dem också. Kräver elektriker tror jag?

Fjärrbrytare för små taklampskontakter finns inte idag alls.

Sensorer hade kunnat få sitta i ett vägguttag, batterier hade kunnat vara backup.

Vad är Nästa Steg?

Nästa steg är att skapa grupper i Telldus (webbsidan) och bygga scheman så att saker börjar hända i hemmet utan att du behöver lägga dig i mer. Återkommer till detta..

0 Besökare har kommenterat :