-->

Test: Telldus Live! Schemaläggare och App

I min lilla serie kring #SmartaHem är det nu dags för det som är själva grejen med alla fjärrdosor och sensorer, nämligen styrningen av dessa. Styrningen sker via webbsidan Telldus Live!

Telldus-Net-Enheter

Grupper

När du har skapat alla dina enheter och de fungerar att styra en och en är det dags att tänka hur de hänger ihop "logiskt".

Här finns liksom inga "gör såhär så blir det bäst" utan gruppera efter vad som är viktigt för dig. Hitta även på en bra namnstandard som inte är för lång.

Tellstick-Grupper

Schemaläggare

När de logiska grupperna sitter skapar du scheman för hur grupperna ska hanteras. Ovan ser du scheman som både slår av och på grupper.

Tellstick-Schemaläggare

Men du kan även ha en grupp med typ all belysning i som du endast slår av klockan 09:00 varje vardag bara för att belysning inte ska stå på hela dagen medan alla är på dagis, skola och jobb.

Sedan på eftermiddagen/kvällen kan du ha olika grupper som endast slår på lysen i taget och återigen en stor grupp som endast slår av allt utom lite nattbeslysning.

Du kan med andra ord ha enheter i flera grupper och överlappa hur du vill men bygg inte för invecklat.. :D

Tellstick-Triggers-If-This-Then

Händelser

Händelser är en mer avancerad form av schemaläggning och baseras på olika event eller just händelser. Säg att du har en ringklocka kopplad till ditt Tellstick Net, när någon ringer på den kan ett event triggas och du kan slå på en högtalare med hundskall eller tända en lampa i hallen. Har du en rörelsevakt-sensor kan du använda den för att trigga saker, ja du fattar.

Har inte hunnit utöka vår miljö med fler sensorer ännu men vi skulle kunna slå på el-elementet när temperaturen sjunker under 16 grader i arbetsrummet..

Telldus-iPhone-App

Telldus Live! App för iPhone och Android

När du suttit vid datorn och knåpat ihop ett bra schema så laddar du ner appen till allas telefoner. Appen gör att ni manuellt kan fjärka av eller på lampor, motorvärmare och annat som du kopplat in..

Nu börjar det likna lite smart eller hur? När man fattat möjligheterna är det bara fantasin, tiden, orken och kanske ekonomin som sätter gränser för hur smart du kan göra.. eller lagom kanske är bäst? :)

2 Besökare har kommenterat :
Micke sa...

Ett tips kan också vara att lägga in "dummy"-enheter (enheter som inte finns) för att kunna göra en variabel att sätta på eller av. Det gör att ett schema kan bli mer avancerat, när olika sensorer och klockslag ska inkluderas i algoritmen.

FixarFarsan sa...

Dummy-enheter var inte så Dumt, tack för tipset!