-->

SSD Hårddisk - Testar Desktop Upgrade Kit

Vår stationära hemdator är runt 5 år och den har blivit allt segare och segare att starta. Man får liksom göra som man gjorde förr i tiden att man startar datorn och hämtar en kaffe medan den tuggar igång..

Guide-SSD-Disk-Stationär-Dator

I den här guiden tänkte jag visa ett sätt att snabba upp ett gammalt lik till stationär dator genom att byta ut hårddisken till en Solid State Disk eller SSD.

Innehåll-SSD-Migrering-Kit-Paket

För att göra det extra smidigt så köpte jag ett komplett kit för en stationär hemdator med gammal 3,5" hårddisk.

Finns flera olika kit på marknaden, olika hastigheter och storlekar på diskarna men det är i princip samma procedur.

(Kostar mellan 8-900:- för ett kit med en liten 120GB disk)

Lådan innehåller programvara för kloning/kopiering av gammal disk, USB adapter till ny disk, vagga för att montera 2,5" disk i 3,5" plats och så en ny "datakabel" för den nya disken.

Före-SSD-Tid-Boot-Webb-Startsida

Innan jag startar upp datorn tar jag och klockar hur lång tid det tar från att man trycker "power on" till det att startsidan är laddad och man kan börja surfa. Får tiden 3:31 vilket känns som en månad när man sitter och väntar.. Men nu har vi en "före tid".

Rensa-Innan-Migrering

Som alltid inför en flytt så är det bra att rensa så kör cleanmgr och ta bort allt den hittar och rekommenderar.

Jag tog även bort alla gamla hotfix och service pack backupper etc.

Flytta-Data-100Mbit-Ethernet

Flyttade även bort en massa gigabyte användardata till vår NAS.

Installera-Migreringsprogramvara

Men NU är det dags att börja, installera först programvaran och låt den även uppdatera via internet till senaste version.

Clone-Data-to-SSD

Koppla in den nya hårddisken via medföljande USB adapter och välj den snabbaste USB porten, i vårt fall en USB 2.0 port.

FixarFarsan Tipsar:

Innan du startar kloningen, se till att datorns strömsparfunktioner är helt AV samt att antivirusprogramvaran inte scannar i real-tid. Står inget om detta i medföljande manual..

Samsung-SSD-Data-Migration-Cloning-Ready

Efter en lång fikapaus är kloningen klar och du har nu en exakt kopia av den gamla disken i den nya SSD'n.

Montering-2.5-SDD-Stationär

Nu skiftar du plats på diskarna och i vårt fall flyttade jag över HP specialskruvarna från gammal disk till nya vaggan så att den kunde snabb-snäppas på plats.

Efter-Med-SSD-Tid-Boot-Webb-Startsida

Skillnaden på uppstart är minst sagt stor. Ny tid från Power-On till webbläsaren är klar är 38,86 sekunder - Över 3 minuter snabbare!

Vill man så kan man oftast optimera datorn ännu mer för SSD disk genom att ändra drivare för disken men detta hann jag inte pilla klart med denna gång utan nu funkar det, det är snabbt och kvällens lilla projekt är över och det bästa är att jag hann före den gamla disken gick sönder (klagat på fel ett par gånger).

Hoppas du hade nytta av guiden och att du gör samma sak med din trötta stationära eller bärbara dator, har den Windows 7 är det ingen idé att köpa ny dator med ett "sämre" operativ.

Fler liknande inlägg hittar du i arkivet under taggen #IT.

0 Besökare har kommenterat :