-->

Dela Av Rum Med Vägg - Utan Att Skruva i Golv

Dela-av-Rum-Projektet började en rastlös Lördagseftermiddag. Grabbarnas mor var iväg och körde sitt träningspass och jag var hemma med grabbtrion. När hon kommer hem tar jag storbilen till brädgården, en hel timme kvar innan de stängde, gott om tid!

[UPDATE 2020]

Jag har numera byggt en till innervägg fast med tre plexiglasfönster i för extra ljusinsläpp, länk dit: Bygga innervägg med ljusinsläpp

Drive-In-Brädgård

Stålreglar + Träreglar

På första vändan köper jag bara det jag behöver samma kväll. Köper alltså två stålreglar till taket och golvet, eller dessa stålreglar är mer som U-skenor att fästa reglar i och så en bunt träreglar i dimension 45x70mm.

Perfekt med dessa längder, bara att öppna bakluckan, lasta och stänga lucka. Att kunna snabbfälla passagerarstolen fram är så otroligt användbart i dessa tillfällen.

Montera-Bort-Lister-Golv-Tak

Montera bort Golv och Taklister

Kommer hem och börjar med att skruva bort golvlister och bända bort den spikade skugglisten i taket.

Stålregel-Mot-Golv

Fästa Innervägg Utan Skruv i Golv

Googlade runt en hel del innan jag bestämde mig för att INTE skruva väggen alls i golvet utan bara "klämma fast" den.

För att öka friktionen och förhindra att stålregeln ligger och skaver mot golvet så klistrade jag fast tre remsor med fönsterlist undertill.

Kapa-Reglar-Innervägg-45x70

Kapa Reglar Lite För Långa

För att väggen inte skulle kunna röra på sig så kapades de stående reglarna aningen för långa. En halv centimeter ungefär var lagom, körde en fogsvans eftersom det trots allt var Lördagkväll på våningen under mig..

Kläm-Fast-Innervägg-Utan-Borra-i-Golv

Skruva Fast Stålregeln i Taket

Började med stålregeln i taket, skruvade fast den i takets reglar. För att kunna skruva fast den ensam klämde jag dit en regel tillfälligt i andra ändan medan jag stod å skruvade fast den första.

Fästa-Ny-Innevägg-Skruv

Fästa Ny Vägg i Gammal

Hade lite flax eftersom det på båda sidor fanns en regel att skruva i så de första reglarna i nya väggen kunde skruvas fast ordentligt med långa skruvar.

Gammal vägg var inte alls rak så det blev lite överläggning med mina inre röster innan jag bestämde att nya väggen skulle vara rak och att övergången fick lösas med nät, spackel och fogmassa.

Prova-ut-Dosor

Planera för Eldosor

Nu kanske det blir lite hempularvarning (?) men jag satte stående reglar efter var jag ville ha eluttagen på in och utsida av väggen.

CC måtten på reglarna blev alltså inte standard utan 1 dm mindre då jag ville ha eluttaget exakt på mitten av väggens utsida..

Väggreglar-Ny-Innervägg

Planera Tidigt För Dörrkarm

Lördagskvällen är slut och väggen står reglad, projektet startar bra utan att Murphy ens tittade in genom fönstret?

De korta tvärreglarna stadgar upp väggen nåt sjukt bra. De är skruvade med två 70mm skruv genom den stående regeln eller med små vinkeljärn och fyra gipsskruv där de långa inte fungerade.

Hålet för "80 dörr" är 1 cm bredare än karmens mått och 1,5-2 cm högre för att ventilationsglipan under dörren skulle bli något större..

Spill-Reglar

Spillvirke

Spillvirke blev det knappt något över. Av de längsta två stumparna gjorde jag två till fästen för ytterligare två el-dosor som ska sitta mot rummets insida. Har nog aldrig varit med om att få så här lite spillvirke!

Läs gärna mer om projektet under arkivtaggen #ByggaInnervagg

1 Besökare har kommenterat :
Unknown sa...

Ser bra ut och bra lösning . Toppen idé