Bygga Innervägg Med Ljusinsläpp

Om man utgår från ett stort rum med fönster och delar det till två mindre rum genom en ny innervägg, hur gör man då för att släppa in dagsljus till rummet utan fönster?

Foder-Runt-Innerfönster

Innervägg Med Fönster i Plexiglas

Det finns säkert många sätt men jag tänkte visa hur jag gjorde, med ett par bitar av plexiglas (hobbyglas), lite reglar och gipsskivor.

Ovan ser ni lite längre fram i projektet så vi tar allt från början..

Reglar-Innervägg-Ljusinsläpp

1. Regla Upp Väggen

Först en U-profil i tak och en i golv och sedan fästa första reglarna i befintliga väggar med expander. Därefter helst stående reglar med mellanrum centrum-till-centrum på 60cm för att inte få problem med gipsskivornas skarvar.

Regla upp boxar för dina fönster, jag tänkte först sätta in två men ändrade mig och reglade upp även en box i mitten.

Gipsa-Innervägg-Ljusinsläpp

2. Gipsa & Såga Gluggar

Gipsa klart hela väggen på ena sidan och såga ut för gluggarna, en liten smidig multisåg är grymt bra för detta ändamål.

Kommer ett separat inlägg om den under arkivtaggen #Verktyg.

Innerfönster-Plexiglas

DeWalt Verktyg

Man skulle kunna säga att DeWalt sponsrar detta inlägg ihop med FixarFarsan. Jag kommer nämligen att recencera dessa tre verktyg lite senare när de fått jobba lite mer i mina händer först. Bra verktyg gör inte jobbet åt en men bra verktyg gör jobbet så mycket roligare.

3. Måla & Bygg Ramar För Plexiglasen

När väggen var spacklad och målad på ena sidan så började jag fnula på hur jag skulle fästa plexiglasen på bästa/enklaste sätt.

Kom framtill att jag bygger liksom som en ram av lister, en ram som är 1cm mindre än plexin/gluggen och bildar då en kant för plexin att vila mot.

bredspacklad-vägg-ramar-plexiglas

4. Slutmåla Ena Sidan

Skruvade fast ramen för plexin, målade, slipade, målade igen och.. Ja, jag såg till att väggen och ramen blev så slät och vit som möjligt.

Fönster-Ljusinsläpp-Plexi-Hobbyglas

5. Fästa Plexiglasen

På andra sidan väggen så låstes plexiglasen fast mot ramen med vita små lister som jag spikade fast.

På ovan bild ser ni hur det nya inre rummet blev när det var klart men för att komma dit så var det en jäkla massa jobb kvar med att dra om el i taket, gipsa, isolera, lägga golv och en massa annat.

Följ gärna hela projektet under nya arkivtaggen #61kvm.

0 Besökare har kommenterat :

 
-->