-->

Täcka Trappsteg - Öppen Trappa Blir Stängd

Vår Trappa har varit uppe här på bloggen tidigare och nu är det dags igen för nu ska den byggas om från öppen trappa till täckt/stängd.

170mm-Fasadbräda

Svängde förbi brädgården när jag ändå hämtade skolbarnen och jag hade egentligen bara tänkt testa på ett nedre trappsteg, typ hur svårt det var att täcka igen det men jag köpte ändå 170mm fasadbrädor så att det skulle räcka till alla trappsteg.

Just in case man orkar kötta på liksom..

Bryta-Loss-List-Under-Trappsteg

Hemma ville killarna mäta sina krafter så de fick hjälpa till och bryta loss dessa små säkerhetslister som sitter under varje trappsteg.

Ville inte bryta bort fler än jag täckte igen så redan här sket det sig att detta skulle bli ett ta-det-lugnt-projekt.

Kopiera-Vinkel-Kartongbit

Inget trappsteg är sågat rakt men med en liten kartongbit så var det inte svårt att rita av/kopiera vinkeln..

Såga-Bräda

..och sedan föra över den på brädan.

Skära-Bort-Fogmassa

Innan brädan kunde provas så var någon tvungen att skära bort all vit massa som någon tidigare renoverare smetat dit! :)

Bygga-Om-Öppen-Trappa-Täckt

Skruvade fast brädan i trappstegets bakkant, enklast och bäst så att man slipper spackla på ovansidan. Den ohyvlade sidan vänd mot denna baksida.

90-graders-Vinkel

När brädan satt fast i nederkant så sköt den lite så genom att hålla en vinkel såhär, trycka in brädan lite och sedan låsa med ett par skruvar rakt upp så fick jag den både fixerad och rakt.

Första-Trappsteget

Efter första trappsteget var det bara å köra på, sex starka armar ville bryta loss nästa list så det var inget å vänta på.. bara åk!

AIK märke 017

Ovankanten på varje bräda hade en bra liten glipa på 1-1,5 mm som jag fyllde med övermålningsbar vit latexfog.

Hade den legat "dikt" mot trappsteget även upptill så skulle det nog börjat knarra nästan direkt så lite mjuk fog där är bättre där..

Dock bara mina egna amatörteorier och spekulationer.

Att kapa och skruva dit täckbrädorna gick fortare än jag trott, de satt på plats redan första kvällen, ok kanske blev "natt" men ändå.

Måla-Täckta-Trappsteg

Ett lager häftgrund en annan kväll och sedan ett lager med halvblank antikvit kvällen efter så såg trappstegen ut som om de alltid varit täckta, på ovansidan i alla fall. Här skulle man kunna slutat, om man bara var ute efter att täcka in stegen alltså..

Täcka-Trappsteg-Enklast

Undertill ser det ut såhär, inte så jättesexigt kanske med massa håriga ohyvlade fasadbrädor men om ni har lite tålamod så ska det hända mer saker här.

Håll koll på arkivtaggen #TrappFörråd så kommer ni att förstå.

10 Besökare har kommenterat :
Unknown sa...

Kanonbra dokumentering av en igenbyggd trappa!

FixarFarsan sa...

Tack snälla, Trapprojektet var roligt och förrådet under har verkligen funkat bra för att lasta av en annars överfull hall!

stefanhsinger sa...

Ser ju riktigt fint ut, jag och farsan ska härma dig, fast med 16mm mdf :)

FixarFarsan sa...

Tack Stefan, det var enklare att täcka in trappstegen än jag hade trott! Lycka till med ert trapprojekt!

Amy sa...

Jag förstår att du har skruvat fast den nedtill i bakkant men hur gjorde du i övre kant alltså när du skriver:När brädan satt fast i nederkant så sköt den lite så genom att hålla en vinkel såhär, trycka in brädan lite och sedan låsa med ett par skruvar rakt upp så fick jag den både fixerad och rakt.
Har du skruvat fast den skruven eller tog du bort den sen? sorry för möjligen dum fråga men jag ska stänga vår trapp och vet inte riktigt hur jag ska göra...

FixarFarsan sa...

Skruvarna som jag "låste" brädan med sitter där de sitter än idag. Vill man göra det lite snyggare kan man alltid sätta ett par vinkeljärn per bräda eller en hellång läkt upptill på brädans baksida men mina "tillfälliga" skruvar blev alltså permanenta! :)

Unknown sa...

Hej! Riktigt snygg lösning. Hur sågade du vinklarna, så dom blev bra hela vägen? Med en vanlig gersåg?

FixarFarsan sa...

Japp, lade varje bräda i en helt vanlig kap & gersåg (utan laser eller andra finesser) och vinklade klingan efter pappmallen..

Andreas sa...

Jag ser att din trapp är målad. Har du gjort det själv? Skulle vilja måla min furutrapp på samma sätt men inbyggnaden är prio och jag hinner inte/orkar inte måla samtidigt, men det kanske är nödvändigt?

FixarFarsan sa...

Japp, slet först bort filtmattan och slipade samt målade sedan furutrappan vit. Du hittar allt om det projektet under denna arkivlänk: #Trappa