-->

Bilkalkyl: Milkostnad Begagnad Minibuss (Touran)

Jag rensade ur alla gamla Touran-papper ur bilpärmen och eftersom jag sparat alla verkstadsnotor och andra kvitton så kunde jag utan större jobb sammanställa en lite bilkalkyl för de 7 år vi hade bilen.

Touran-Milkostnad-7år-Kr-Per-Mil

Värdeminskning Största Posten

Vi köpte den begagnad för 153.000 och bytte in den för 50.000 efter 7 år och runt 8000 mil.

Med ett relativt lågt inbytespris blev värdeminskningen 14000:-/år.

Ingen nyhet att värdeminskning är den största posten, köper man en helt ny bil blir värdeminskningen ännu aggressivare och köper man en äldre bil blir det åt andra hållen men då ökar verkstadsnotan om man inte skruvar själv..

BilKalkyl-Milkostnad-Touran-2008-2015-8000mil

Lågmilare Får Bromsproblem

En lågmilare som vår bil var får ofta problem med bromsarna och när man kör korta sträckor med mycket kallstarter tänds servicelampan efter färre mil än om man hade pendlat 10-20 mil motorväg per dag.

Så bromsarna kostade cash. Nya skivor runt om, ok bak, beläggbyte ett par gånger bak och så den dyra ABS enheten som pajade.

Förde inte körjournal så jag vet inte exakt vad förbrukningen blev under hela perioden men skulle gissa 0,8-0,85 liter/mil.

Touran Minibuss Milkostnad

Räknar man ihop "allt" och lägger till lite uppskattad bränslekostnad, skatt och försäkring så fick jag milkostnaden till 36 kronor.

Slår man upp och gör typ samma kalkyl på Konsumentverket så säger den att en motsvarande Touran skulle ligga på cirka 31 Kr/mil men då räknar de på en service och reparationspost på 3000:-/år och det spricker i Stockholm, även värdeminskning på 8000:-/år är kanske också i underkant.

Vad Blev Din Milkostnad?

Har du räknat ut milkostnad på en bil som du ägt X antal år? Skriv en rad och berätta vad det var för bil, mil.. ja allt du orkar och vad du fick fram för kostnad per mil?!

Du kan även maila till fixarfarsan@hotmail.com så lägger jag in dina uppgifter som en kommentar här nedan.

1 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Toyota auris 07
från 3000 mil 2009 - 9500 mil 2014
värdeminskning ~ 24 Kkr / år
service/rep/skatt/försäkring ~ 15,5 Kkr år
drivmedel ~ 12 Kkr / år
38 kr /mil