-->

Sätta Upp Militärtält (20-Mannatält)

Förra helgen var det lite camping på schemat då P06 fotbollslaget och vissa av oss föräldrar sov i ett stort 20-manna armétält.

Egentligen precis som förra året men skillnaden var i år att vi hyrde ett komplett tält inklusive kaminen och jag tog på mig hämtning, uppsättning, uppvärmning, nertagning och återlämning..

20-manna-tält-bakluckan-kombi

Frakta Armetält i Vanlig Kombi

Tältet fanns i Södertälje och frågan vi ställde var, hur stort är det och ovan ser ni att man lugnt kan hämta det med i princip vilken bil som helst. Tältduken väger dock en del, tippar på en 50 pannor.

Pilsbo 026

Delar i Ett Komplett Armetält

Vad ingår det för delar då? 12 tältpinnar varav två lite längre som du ska sätta vid ingången, en liten påse med rejäla tältpinnar, duken i en stor bit och så skorsten samt kamin.

Sätta-upp-Armetält-Guide

Resning av Armetält, Steg1

Dra ut duken där du tänkte kvarta, helst på en "plan" plats och se till att duken är rund. Knacka sedan i "Spikarna" i marken lite löst.

Resa-20-manna-armetält-skorsten

Res Tältet med Skorstenen

Montera metallplattan i toppen av tältet och kläm fast duken med klämringen. Res sedan tältet genom att be någon stå inne i tältet medan du för in skorstenen genom dörren och prickar hålet i plattan du tidigare satte fast i toppen av duken.

Värme-Kamin-20-manna-Armetält

Montera Tältpinnar + Kamin

Haka fast kaminen i ställningen och sätt fast tältpinnarna i sina hållare, en läderpåse upptill och en metall-bricka-grop nertill. Två längre pinnar ska vara på båda sidor ingången. Vi lade ut ett par presenningar för att inte få så mycket gräs på sakerna.

Vikt-20-manna-tält

Spänn Duken = Klart

Spänn duken genom att dra upp "spikarna" och dra ut duken innan du slår ner spiken snett med en gummislägga/yxa/sten..

Enligt han vi hyrde av ska man kunna slänga en femkrona mot duken och få tillbaka den om duken är rätt spänd.

Varför bilen är med på bilden är för att visa att det är bekvämt att ha ett ställa att förvara fuktkänsliga saker i medan man campar samt att det var skönt att inte behöva bära duken vid montering/nertagning.

Tål-Armetält-Regn

Tål Ett Armetält Regn?

Detta hann vi också testa eftersom det regnade friskt en natt och faktiskt så rann det mesta vattnet av och inte in på oss som sov där inne så det var nog rätt bra spänning på duken ändå..

Fuktigt och kallt blir det ändå så orkar man så är det inte fel att elda lite mellan 24-06 eller ta med den tjockare sovsäcken.

Kamin-Armetält-torka-Regn

Torka Tältet Före Nermontering

Om det har regnat mycket och tältet är blött så hade uthyraren gärna velat att vi skulle ha eldat ett par fulla kaminer för att torka upp duken innan nermontering men denna gång fanns ingen tid till sånt. Kan ändå vara bra att tänka på ifall man äger ett tält själv så att man slipper mögel eller extra torkmoment hemma.

Själva Pilsbo Cup 2015 gick galant för våra P06:or, två matcher lika och resten vinster. Något mer intresse för tjejlagen (speciellt F04) än förra året men annars i princip same same.

Läs mer om förra året här Pilsbo Cup 2014

5 Besökare har kommenterat :
Unknown sa...

den blir under känd ni ladde tarpen under kaminen det är en brand risk samt inget eld skydd runt som tex stenar eller en trä ram med 20/30 cm mellan rum från kaminen samt har ni icke ryckt bort det tora gräset väldigt stora brandrisker.
ps ni har inte satt upp torkstället ett till fel av er

FixarFarsan sa...

Tack för att du tog dig tid och kommenterade, brandsäkerhet är viktigt!

Sören sa...

Följer inte träramen med i "paketet" ?

FixarFarsan sa...

Träramen? Menar du förvaringslådan i trä?

Anonym sa...

Siffran 20 i tält 20 står för kvadratmeter, inte antal sovplatser. Ett tält 20 har plats för 16 personer