Guide: Norrviken Runt på MTB

Nu har jag cyklat runt sjön Norrviken igen och eftersom slingan är en av de bästa MTB leder jag cyklat så tänkte jag dela med mig.

Guide-Norrviken-Runt-MTB

Jag cyklade två varv denna gång, första varvet fotade jag massa och kollade in var man skulle cykla (10 år sedan sist) och sedan varv två med "tempo".

Underlag:

MTB slingan "Norrviken runt" är väldigt varierande och man kan säga att 70% är utmärkta MTB stigar där det går att hålla bra flyt.

Sedan är det 10% asfalt, 10% lera, 10% knixiga krävande trialpartier både uppför och nerför men sammanslaget blir det 100% njutning på en MTB sadel och en fin naturupplevelse.

Längd / Tidsåtgång

Slingan jag cyklade är precis under 2 mil och tog mig 1:15 när jag inte stannade och fotade men vissa partier är som sagt rätt tekniska (se bilder längre ner) och är man helt ensam ute vill man inte vurpa svårt!

Norrviken-Runt-Karta-Norra-Delen

Karta: Norrviken Runt, Övre

Ovan ser ni sträckningen utmärkt med röd penna. På vissa partier cyklar man på grusvägar och i skogen mestadels på märkt stig med vit markering på träd.

Norrviken-Runt-Karta-Södra

Karta: Norrviken Runt, Nedre

På den södra delen delar sig stigen på flertalet ställen för att längre fram gå ihop igen så det går inte att cykla vilse.

De olika stigarna varierar i svårighetsgrad och jag har provat ett par olika och håller man sig hela tiden mot vattnet så får man mest utmaningar.. :)

Tips-MTB-Stig-Sollentuna

Stigen Startar i Bollstanäs

Vi låtsas att vi börjar i Bollstanäs, alltså nordvästra delen av sjön där det först är fina torra MTB stigar med lagom mycket sten/rötter för att man ska kunna hålla fart med en framdämpad hoj.

Här cyklar du utmed en brant backe med vattnet till höger..

Norrviken-Runt-Emmylund

Vägval Emmylund

När du passerat fiskodlingar och cyklat på grusväg en stund tar du höger vid "stallet" och cyklar på tills du kommer till ovan vägskäl där du rullar vidare vänster till Emmylund och kör till slutet av vägen (snett upp till vänster in i en öppen hage).

Norrviken-Runt-Östra-Delen-Guide

T-Korsning Äng

När du kommer norrifrån svänger du höger och sedan vänster en bit längre ner, därifrån är det bara att följa stigen söderut.

Guide-Stigar-Runt-Norrviken

Törnskogen: Grymma MTB stigar

I naturreservatet är det grym variation på MTB stigarna och även skogen som skiftar mellan öppen och ljus till mörk och jag vet ett par personer som INTE skulle vilja gå där i mörkret.. :)

Norrviken-Runt-Längd-Backar

Stora Höjdskillnader

Under ett parti i "öster" sker mycket höjdskillnader och jag tyckte uppför oftast gick snabbt och nerför fick man stå och bromsa sig ner eftersom det var brant, fuktigt och fullt med vassa stenar.

Bilder-Norrviken-Runt-MTBNorrviken-Runt-Vattenfall-Broar

MTB Stigar med Broar

I den östra delen är det rätt blött och "trial-tekniskt" men ju längre söderut man rullar desto bredare och slätare blir stigarna och man passerar en del grymma partier med broar.

Norrviken-Runt-Sydligaste-Punkten-MTB

Sydpunkten i Norrviken runt

Kommer man med bil kan jag tipsa om en gratis parkering i syd där du kan starta ifrån och värma upp med lite landsvägscykling utmed sjöns västra sida norrut tills du kommer till toppen.

På den västra sidan är det enklare att hitta rätt eftersom man följer gröna "Sverigeleden" så där nöjer jag mig med bara rita lite rött på kartan i inläggets topp.

Det var över femhundra ord om att cykla Norrviken runt med MTB, kommentera gärna och tipsa om denna artikel genom att dela den med dina skogscyklande vänner?

Fler liknande inlägg hittar du i mitt arkiv under taggen #Cykel.

2 Besökare har kommenterat :
Oscar sa...

Tack för fin beskrivning!

Skall testa den närmaste veckan!

Mvh Oscar

FixarFarsan sa...

Hur gick det, blev det en "Norrviken runt" runda?

 
-->