-->

Vass Glasbit - Första Cykelpendlarpunkan

Efter 950 km jobbpendling (sedan i somras) kom första punkteringen igår på väg hem och givetvis regnade det, var kolsvart och jag hade som alltid en tid att passa..

Punktering-MTB-Glasbit

November = Högre Punkarisk

I Novembermörkret är det svårare att se ifall det ligger bitar av en krossad flaska eller liknande på cykelbanan så det var inte så konstigt att punkteringen kom nu.

När jag tagit av däcket så hittade jag en liten men spetsig glasbit i däcket och denna hade man inte sett på vägbanan oavsett årstid.

Punktering-Rapid-Rob-MTB-Däck

Lätta Rapid Rob Däck

En lärdom jag gjorde igår var att dessa lättviktsdäck rasar ihop totalt när slangen går sönder. De har liksom optimerats för lätthet och då har stommarna gjorts tunnare.

Går inte att cykla en meter utan luft och jag t.o.m. höll upp bakhjulen när jag knatade hem sista knappa milen av de totalt 2,5 jag har hem för att skona däck/fälg..

57-622-ETRTO-29tum-2.25

Byta Till Dubbdäck?

Nu med bakdäcket av så funderar jag såklart ifall jag ska passa på att klämma på dubbdäck när jag ändå åker och handlar ny slang och en extra att ha med i en liten väska under sadeln.

Har ni koll på vad siffrorna på däcken står för och vad ETRTO är?

Läs gärna mer om mitt cykelintresse i arkivet under #Cykel där du även hittar ett blogginlägg som handlar om hur fälgen blev skev efter denna punktering.. Löst nu! :)

2 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

ERTRO = European Tyre and Rim Technical Organisation

FixarFarsan sa...

Ja, ETRTO står för precis det där och det är däckmått enligt Europeisk standard däckbredd*fälgstorlek i millimeter.

Mycket smartare än tum eller det franska sättet tycker jag. 47-622 enl ERTRO motsvarar t.ex. 28x1.75 i tum eller på Franska 700x45C..