Rikta Skev "Wobblande" Cykelfälg

När jag fick punktering i förra veckan så tog tydligen fälgen skada (?!) och slog sig vilket jag upptäckte när jag senare krängde på de nya dubbdäcken.

Trodde först att det var däcket bak som satt dåligt innan jag fattade att det faktiskt var fälgen som på två ställen (rakt diagonalt) hade tappat riktningen helt, uppifrån sett var fälgen som en banan.

Kommentera gärna inlägget om du råkat ut för liknande?

Skev-Wobblande-Cykelfälg-Rikta-Spänna-Ekrar

Mäta ut Nolläget

Nu har inte jag några riktiga verktyg för att göra en proffsriktning av fälgen men det gick ändå skapligt bra med lite mätning, funderande och en liten skiftnyckel att justera ekrarna med. Helst ska man ju ha ett verktyg för just cykelekrar som passar exakt men är du noga och inte har bråttom så funkar en liten skiftnyckel bra.

Mätte först ut "nolläget" eller mittläget, alltså den del av den skeva fälgen som hade lika mycket luft på båda sidor och där tejpade jag fast en liten lapp på ena sidan så att den fälgen precis gick fritt.

Justera Cykelfälg

När man sedan snurrade långsamt så såg man en glipa eller att biten papper böjdes och kunde då börja justera de ekrar som behövdes.

Där det blev en glipa, där spände du den sidans ekrar och böjde sig fälgen åt andra hållet så spände du istället den andra sidans ekrar.

Lite i taget, snurra, lite i taget, snurra.. det var min melodi.

Ovan Visar Före & Efter Riktning

Ovan lilla filmklipp visar före riktning och när jag var klar. Inte helt 100% men sån grym skillnad att jag var nöjd. Får testcykla ett par hundra kilometer och känna om fälgen nu är ovalt istället men tycker det ser skapligt ok ut.

Scott-Aspect-910-29inch-MTB-with-Schwalbe Marathon Winter

Provkörning utan Wobbel!

Nu är Scott:en cyklingsbar igen och den rasslande vintercyklingen med sina taniga små hjul (med reflexsida) kan börja.

Återkommer med ett inlägg kring det här vansinnet med att cykla på vintern, med dubbdäck! Om det ens är kul? Hur klär man sig? Hur mycket jobbigare dubbdäcken är att trampa med o.s.v.. N fattar! :)

Kika gärna i arkivet under taggen #Cykel om du vill läsa mer om min hoj, mina förra cyklar och ja.. allt jag skrivit om dessa kugghästar!

0 Besökare har kommenterat :