-->

Stort Test: Blir Fredagsölen Godare i Rätt Ölglas?

En god fredagsöl är riktigt trevligt men blir den ännu godare om den lite rituellt hälls upp i ett passande ölglas som kanske även kylts ner ordentligt i frysen först? Jag tänkte i detta mycket bildfyllda inlägg svamla lite om några ölglas/ölsorter jag precis testat!

Test-av-Ölglas

Test av 9 Sorters Ölglas & Sejdlar

Testet omfattar NIO olika typer av ölglas och innan jag drar igång så vill jag bara säga att varje kommande bild nedan är länkad till glasets produktsida så vill du läsa mer om glaset, klicka på bilden och ett nytt fönster öppnas med all info.

Vinn Egna Glas!

Till er som blir sugna på att skaffa egna glas kan jag säga att jag senare på bloggens Facebooksida kommer tävla ut presentkort och de som läser detta inlägg noga kommer ha en liten fördel..

Test-Hoegaarden-Ölglas-0,5L-Hoegaarden-Ölglas-Kontra-LatteglasHoegaarden-0,5liter-Ölglas-Vikt

Hoegaarden Glas

Först ut Hoegaardens jätteglas som jag givetvis fyllde med minst en halvliter av det Belgiska veteölet (witbier).
Glaset är en jätte på alla sätt och riktigt coolt. Det tål att ställas i frysen och väger enligt vår köksvåg 940gram (officiell vikt: 1021g).
Snygg framträdande logga eftersom texten har mörk ram.
Jag är en stor fan av Hoegaarden som smakar väldigt speciellt, en frisk markant smak av citrus och smaken liknar ingen vanlig öl.
Glaset vinner stora, starka stilpoäng men är inte det mest smidiga att hantera om man nu inte råkar ha jättestora starka händer som jag.. ;)

Test-Pilsner-urquell-0.5-liter-sejdel

Pilsner Urquell Sejdel

Andra glaset är lite mindre, något lättare än ettan men mycket lättare att hålla koll på eftersom glaset har handtag, en s.k. sejdel.
En snygg välgjord sejdel med framträdande mörk text/logga när man häller i den ljusa pilsnern.
Den Tjeckiska pilsnern är en trevlig öl som smakar lite mer än en helt vanlig lager men utan att smaka "skumt".

Test-Mariestads-0.4L

Mariestads Glas

Det 23 cm höga Mariestads glaset känns direkt lyxigt. Glaset står stadigt även när det är fyllt med 40 cl daladricka och loggan och det guldiga inslagen ger som sagt lite extra lyster till fredagsölen.
Själva Mariestads är dock inte min favoritöl, den smakar inte något speciellt och går givetvis ner men det är ingen ÖL jag tar med mig till en öde ö ifall jag får välja..

Test-Norrlands-guld-0.4L

Norrlands Guld Glas

Norrlands guld glaset är mindre än de tidigare testade glasen och lite mer subtilt eftersom loggan knappt syns när man hällt i drickan.
Ölen i sig är en av mina mellanölsfavoriter på sommaren och även denna export är en bra lager att intas i sitt rätta glas på fredagen.
En klassisk bira i ett helt vanligt, lagom stort ölglas med andra ord!

Test-staropramen-sejdel-0.5-literTest-staropramen-0.4-liter

Staropramen Sejdel & Glas

Skulle gissa att Staropramen Dark ligger på top 10 listor hos många öldrickare, en förbannat god öl utan tillsatta konstiga smaker.
Staropramen sejdeln är en cylinderformad riktigt stilren sak med snygg logga men även om jag tycker sejdeln är snyggare och tuffare så gillade jag nog bättre att dricka ur det exklusiva glaset. Jag föddes inte med silversked i mun så det är nog därför jag kontrar med att i vuxen ålder gilla drickandet ur guldkantade glas? #Teori
Två riktigt snygga glas oavsett vilken man gillar bäst och innehållet fungerar som sagt alltid, överallt och till all mat eller utan mat! :)

Test-guinness-1-pint-relief

Guinness Glas

Vi fortsätter på the dark side och tar fram nästa glas och öppnar burken med Guinness med den roliga kulan som hjälper till att virvla till drycken medan den rinner ner i glaset.
Guinness glaset är precis lagom stort och den vita loggan framträder snyggt när hela "pinten" har hällts i.
En Guinness är trevlig att dricka ibland, lite som balsam för halsen eftersom kolsyran inte känns alls. Dessutom sägs den innehålla nyttiga antioxidanter så den är en ren hälsodryck alltså. #småironisk

Test-ipa-glas-0.5-liter

IPA Glas

Nu har jag gett en, två eller tre tummar upp fram tills nu och inför den näst sista ölen gömmer jag tummarna och säger..
En IPA smakar INTE gott och detta var också det enda glaset som saknade logga. Det supertunna (officiellt 172 gram tunga) ölglaset hade istället ett litet klistermärke och jag gillade inte heller den vassa tunna glaskanten som man kände mot läpparna.. Hua, vaskar halva, diskar ur och ställer försiktigt undan glaset innan det går sönder.

Test-stortebeker-0.3-liter-halvfylltTest-stortebeker-0.3-liter

Störtebeker Glas

Det sista ölglaset är nästan lika tjockt som flaskan vars schwarz-bier innehåll precis får plats i det lätt böjda (segel-inspirerade) glaset.
Ett kul ölglas som trots sin böjda smala design står stadigt och den enda missen ser ni på den nedre bilden - Loggan eller texten syns i princip inte alls när den svarta ölen fyller hela glaset.
Tyska Störtebeker är lättdrycken fast med en helt egen mörk karaktär, den smakar torrt, lite lakrits och kanske lite bränt.. Nä, jag ger mig inte in på smaknörderier eftersom jag tycker de är de larvigaste som finns när experter pratar smak av knäckebröd och hur man känner att jäsningen skett snabbt och att malten rostats länge..
Störtebeker var en klar keeper som jag kommer köpa igen och hälla upp i det smala greppvänliga, böjda glaset vars logga på slutet av upphöllningen går "under cover".

Summering

Jag gillar verkligen ölglas! De är praktiska (ja de går ju att använda till andra drycker också ifall det krisar), snygga och visst är det lite fiinare och nästan lite högtidligt att dricka en god fredagsöl ur ett fint matchande glas! :)
Eftersom du verkar ha läst ända ner hit utan att somna så tycker jag absolut att du nu kan klicka på kommentarsknappen och skriva vad du tyckte, vilken av ovan glas och ölsorter gillar du t.ex. bäst?

Vinn Egna Glas Till FredagsÖlen!

Glöm inte att hålla koll på bloggens facebooksida där du under hela Februari 2016 kan tävla om ett presentkort som räcker till minst två fina ölglas och frakt.. Lycka till!

3 Besökare har kommenterat :
Unknown sa...

Britiskt öl i pintglas, cl är ett otyg.

Anonym sa...

Saknar Gambrinius i testet... ;)

/Calle Callmyr

FixarFarsan sa...

Gambrinus, en öl från Tjeckien jag verkar ha missat! Måste jag kamma till vid nästa Systemuppdatering! ;)