-->

Låter Din Laptop Illa - Testa Rengöra Fläkten

Min privata, färgglada bloggarlaptop. En Lenovo Ideapad Yoga 13 blev nyligen två år och fyllde vuxen, d.v.s. dess garanti gick ut och den fick stå på egna ben!

Lenovo-ideapad-Yoga-13-Fläktar-Oljud

Nu, ett par veckor senare började den låta konstigt.

Då och då tickade den skumt och andra gånger lät den bara riktigt illa. Två ljud som man som IT-tekniker förknippar med en hårddisk som är på väg att kasta in handduken men problemet med min var att den hade en SSD hårddisk utan rörliga delar som kunde låta.. :)

Rengöra-Laptop-Tryckluft

Bara Tryckluft Hjälpte INTE

Efterom denna tunnis är med mig ofta och jag skriver en del på den medan jag käkar en knäckemacka så KAN det ju ha åkt in en å annan smula där bak tänkte jag, där det bara ska åka ut saker (hö hö).

Testade å blåsa rent med tryckluft på burk men ingen förbättring.

Lossa-Tangentbord-Lenovo-Laptop

Lyfta-Tangentbord-Laptop

Lossa Tangentbord På En Laptop

Lyfte lite försiktigt i tangentbordets framkant eftersom oljudet och tickandet kom därifrån. Där under låg Yogans båda kylfläktar och den vänstra på ovan bild är den som går jämt medan den högra drar igång vid behov när i7 proppen jobbar mer.

En sak om att lossa tangentbord på en laptop, bänd aldrig med skruvmejsel utan ta ett gammalt körkort eller annan bred och tunn plastbit så slipper du få fula märken.

 

En Kort Demofilm På Oljudet

När jag lyft bort tangentbordet så såg jag att den högra fläkten stod och hackade och hade svårt att starta. Och när den väl startade så lät den som på filmen ovan.

Rengöring-Laptop-Fläktar

Ibland Är Gnugga Det Enda Rätta

Försökte på nytt använda tryckluft men det löste inget. Det som däremot fungerade och fick bort den ingrodda smutsen var att stoppa in lite hushållspapper och snurra runt det ihop med fläkten.

På ett par ställen rasslade det rejält men efter kanske tio varv så löpte pappret lätt och efter det var oljudet borta även när fläkten gick för egen maskin.

Var nästan inne på att beställa nya fläktar men det var nåt med oljudet som gjorde att det lät som smuts mer än fel på själva fläktarna och just nu så snurrar de ju på som de ska så jag låter bli att beställa några reservdelar just nu, WIN!

Nu ska jag vara tyst igen, precis lika tyst som min tysta laptop!

Läs gärna mitt andra testinlägg om min Lenovo ideapad Yoga 13.

0 Besökare har kommenterat :