-->

Byta ON/OFF/Strömknapp & Batteri På iPhone

Plötsligt en dag slutade sonens power/ström/viloknapp av på hans iPhone5. Visst går det att aktivera on-screen-hjälpmedlen i iOS och den vägen stänga av luren men knappen eller snarare mikrobrytaren bakom går ju att byta så ska vi ge oss på det?

Så hur lagar man en trasig on/off knapp på iPhone 5?

iPhone5-Moderkort-Wifi-Kabel

1. Köp Hem iPhone 5 Reservdelar

Först måste du beställa/köpa hem lite iPhone 5 reservdelar och glöm inte ett verktygskit om du inte har sjukt små Philips och Torxbits hemma, tänk modell pyttesmå och förminska 10 ggr alltså! :D

2. Gör en fullbackup till iTunes

Men börja med att koppla in luren till iTunes och gör en fullbackup.

iPhone-Skruvar-Torx

Verktyg För Mobiltelefonservice

Jag rekommenderar ett större verktygskit direkt om du tänkte meka med lurar och plattor själv. Ett större kit som innehåller "allt" kostar mellan 2-300:- på siter som säljer mobiltillbehör.

Försök hitta en verktygssats där bitshållaren är lite magnetisk så att de små #"¤#"#R¤#"¤#" skruvarna sitter fast och inte ramlar av hela tiden. Ovan sats hade tyvärr inte en magnetisk bitshållare.

iPhone5 Skruvmejslar / Bits

Ovan ser du också de tre bits jag använde, Philips stjärnskruven (var den minsta i satsen) "000" och torxen en "P0.8" och sedan en rak "2.0".

Lossa-Glaset-iPhone5

3. Stäng av + Lossa iPhone display

Stänga av iPhone utan fungerande powerknapp va lite kul men det gick som sagt genom att aktivera hjälpmedel under allmänt och sedan hålla fingret på "lås" ikonen i ett par sekunder för att stänga av.

Därefter skruvar man ut två skruvar i botten, sätter fast sugkoppen nära hemknappen och drar rakt upp.

En gammal smartphone har massa skit runt glaset som funkar som lim men detta moment var ändå enklaste.

Använd en speciell plastsmejsel för att inte göra märken.

Byta-Batteri-iPhone5Små-Skruvar-iPhone5

4. Demontera i Princip ALLT

Sedan börjar den stora demonteringen av alla ¤#%#&%# små skruvar och små delar. Ha en liten pincett nära till hands och ha ett papper där du lägger skruvar på + kommenterar noga var de satt.

Kolla igenom en bra instruktionsvideo på nätet ett antal gånger innan du börjar med detta så du har lite kläm på vad som måste bort.

Jag skippade att slita loss den klistrade antennen för WiFi utan lät den sitta kvar t.ex. även om videon sa att den skulle bort så tänk lite själv också.. :)

Kabelhärva-iPhone5-PowerknappMontera-ny-Strömknapp-iPhone5Guide-Byta-Trasig-iPhone5-Powerknapp

5. Byt Ström-Volym-Mute Kabel

På botten av telefonen sitter kabelhärvan som sitter mellan power, mute, volymknapparna, vibratorn och sen tillbaka till moderkortet.

Väldigt pilligt att flytta över knapparna och få allt på rätt ställe, ta god tid på dig. Detta moment tog mig minst en timme. :(

Nytt-iPhone5-Batteri

6. Bytte Även Batteriet

När telefonen ändå var öppen så passade jag på att byta grabbens batteri eftersom det inte höll laddning så bra längre.

Ett iPhone 5 batteri kostar inte mer än en hundring på nätet.

Summerar Reparera iPhone 5

Det går att meka iPhone själv och byta delar men det är vansinnigt pilligt och har du inte tålamod och stabila händer, gör din hälsa en tjänst och låt bli..

Om du ÄNDÅ vill meka själv så är första gången värst, nästa öppning kommer inte kännas lika läskig. Då kommer du också vara ännu mer noga att lägga skruvar i markerade ringar där du skriver var skruven satt för det finns flera olika dimensioner och längder men gemensamt för alla är att de är så in i bomben små..

Kontakterna som man måste lossa har ändå en bra känsla när man återmonterar och de flesta klickar när de sätts tillbaka så att du hör att de sitter rätt.

Det tog mig en halv natt (läs över 4h) att byta kabeln som gav grabben tillbaka en fungerande strömknapp. Att lämna in luren och låta någon annan göra jobbet kostar runt 5-600:- så gör man bara detta EN gång så lönar det sig inte att köpa verktyg och reservdelar men ser man det som en utmaning så varför inte och klarar jag det så gör du det också men glöm 45 minuter som videos på nätet säger! :)

Läs gärna flera av mina blogginlägg taggade med #Apple.

2 Besökare har kommenterat :
Joel sa...

Att du ens tänkte tanken att själv byta volymknappar på en iPhone, GALNING! (fast respekt att du fick ihop den)

FixarFarsan sa...

Det heter väl "ingen kommer ihåg en fegis" va? :)