-->

Test: Nya Mercedes E-Klass 220d

Nya Mercedes-Benz E-Klass lanseras i Sverige nu i helgen och det rör sig om en helt ny revolutionerade design..

Nya-E-Klass-Test-220d

New-E-Klass-Sedan-220d

Exteriör Nya Mercedes E-Klass

Skoja bara, Mercedes gör som alla andra bilmärken med lång anrik historia och förfinar "försiktigt" en redan genomarbetad produkt.

Aktern har fått lite drag av CLA tycker jag men nya E-klassen har en mer restriktiv design vilket passar denna "klassiska" modell bättre.

Fronten och den framträdande grillen är också snygg. Hela bilen känns stor och rejäl men ändå slank och inte alls svulstig på något sätt.

Framsäte-Interiör-Nya-Mercedes-E-Class-2016-2017

Förarmiljön i Nya E-Klasse

Om utsidan är lite försiktigt förfinad så tycker jag nog att insidan med den nya breda multimedia-skärmen känns något mer "wow".

Och mer WOW blir det när man börjar läsa om tekniken som finns under den uppkopplade panelen. Andra bilmärken var tidigare ute med "uppkopplade tjänster" i sina bilar men när Mercedes presenterar sitt "Me" paket tar de i rejält.

iPhone6-Skal-Mercedes-Benz-Me

Mercedes Me

Du kan t.ex. kolla om bilen har spolarvätska. Bilen kan själv prata med din favoritverkstad när det dyker upp felkoder. Du kan via din platta eller telefon fjärrparkera bilen, alltså utan att sitta I bilen. Internet-radio. När du lånar ut bilen kan du på en karta måla en area som sonen får köra på och passerar han gränsen plingar din telefon till.

Känner du förresten någon Mercedes-fantast som dessutom har en iPhone 6 så kan jag göra denne glad genom att skicka ett fint "Me" skal till denne. Håll koll på bloggens Facebooksida för mer info.

Car-to-X

Nya Mercedes E-Klass har "Car-to-X" vilket innebär att alla nya E-klassar kommer prata med varandra och om första bilen på en väg noterar halka kan den varna andra nya E-klassar som kommer senare.

Om du precis passerat en familj med vildsvin kan du stanna vid vägkanten och markera platsen så att andra med Car-to-X får notis om detta.

Nya E-Class har även stöd för att köra själv (Drive Pilot som kan köra E-klassen helt på egen hand upp till 210 km/h) och du kan även köra ut bilen ur ett trångt garage utan att sätta di i bilen, samt en massa annan annan modern säkerhetsteknik men jag bryter här.. :)

Baksäte-Nya-Mercedes-E-Klass

Nya-E-Klass-Lastutrymme

Baksäte/Bagage i Nya E-Klass

I baksätet på gamla E-klassen har du säkert suttit många gånger om du tagit en "bulle" hem och Taxibolagen lär inte tycka mindre om denna nya för baksätet är minst lika rymligt. Bagageutrymmet är rejält och öppningen är så stor den kan bli på en sedan.

Köra Nya E-Klass 220d

Bakom ratten på den nya 194hk starka E220d åker man ruggigt tyst och bekvämt. Motorn ska gå att köra på 0,39 liter diesel per mil vilket ger 102g/km i utsläpp vilket för 10 år sedan var smått utopiskt. För tio år sedan var det extrema småbilar med små trecylindriga motorer som låg på denna förbrukning, idag drar en stor effektiv Sedan lika mycket!

Nya Mercedes E-klass 220d känns på intet sätt som en sportvagn bakom ratten. Detta är instegsmodellen av nya E-Klassen och den fyrcylindriga motorn räcker gott för att göra färden trevligt effektiv.

Summering Nya E-Klass

Både bensinaren E200 och E220d har exakt samma brutto-grundpris, så från 389.900:- kan du börja extrautrusta din manuellt växlade E-klass eller så väljer du de färdigpaketerade modellerna Fleet Edition (354') eller SE Edition (375'). Din Mercedes återförsäljare kan ge exakta specifikationer på dessa "nettoprissatta" bilar.

C-klassen är det "förnuftiga" ekonomiska Mercavalet, S-klassen om du vill synas mer och har större plånbok och E-klassen lägger sig mellan dessa som det rymliga, bekväma och lite diskreta valet.

Nya E-klass är en rejäl, bekväm "klassisk" Mercedes-sedan och jag tycker priset är riktigt skäligt så länge man inte klickar på allt för mycket extra.

Lite senare kommer troligen fler kralligare motorer som lär hamna i en helt annan prisklass men frågan är om 220d inte är den vettigaste motorn ändå om du kör långt? Vill man ha mer "sport" finns ju andra modeller med stjärna i grillen som jag tänkte blogga om lite senare..

Du hittar alla mina nya och gamla blogginlägg om detta märke i arkivet under taggen #Mercedes.

3 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Hej bra sammanfattning av nya E220 d sedan.
Min har gått 700 mil prickfritt och mycket bekvämt.
Kan starkt rekommendera bilen.

Anonym sa...

Ja va f-n 700 mil håller en Kinesisk crosshoj. Körde en Nya e220 och tycker att bilen var jättefin. Dock trång speciellt bak att få in fötterna under sätet.

FixarFarsan sa...

Tack, gillar nya Mercedes E220 även jag men hade jag köpt en MB själv idag hade det nog stått GLC på bakluckan.. :)