Fyra Villagrindar - Snickarglädje VS Motoriserade

Alltså grinden till villan är i princip det första man ser när man ska besöka en friliggande villa. På mina "gubbrundor" brukar jag notera många olika varianter på just grindar och detta inlägg ska handla om just dessa..

Villagrindar-Snickeriglädje

Gånggrind i Trä

En villagrind i trä kan de flesta av oss snickra ihop på en sommar med verktyg du redan har i garaget.

Trägrindar passar bra på äldre hus och kan med fördel byggas i samma stil som huset. Kostar i material som en dyr lunch eller som en trerätters om du även ska bygga rejäla stolpar.

Bygg inte för tungt och försök låsa konstruktionen (eller fuska med vinklar i metall på baksidan) så att grinden inte börjar hänga/luta efter en säsong och se till att grundmåla noga samt bättra på med ny färg rätt ofta så håller de sig fina länge..

Finns numera även träimitationer i aluminium

Det finns numera även vita aluminiumgrindar som liknar klassiska i trä som är i princip underhållsfria men att kunna säga att man snickrat grinden själv är väl roligare?

Villagrindar-Smide

Gånggrind i Metall/Smide

Metallgrindar kräver lite mer verktyg OM du vill bygga den själv. Du behöver minst en svets, vinkelkap eller gersåg/kap som klarar metall.

Dessa metallgrindar kräver mer jobb vid bygge och installation men klarar sig sedan mycket längre utan underhåll. Kostar bra mycket mer i material än en trägrind.

Viktigt att förankra stolpar ordentligt så att de inte börjar luta. Gäller i och för sig ALLA grindar men viktigare ju tyngre och längre grindarna blir.

Farsan byggde en 4 meter bred grind i metall när jag var typ 10 år och vi grävde ner en balk i marken som stolparna svetsades i samt fylldes med cement innan toppen på dem stängdes. Dessa grindstolpar står spikrakt än i dag 2017 fast skall inom kort byggas om..

Automatiserade-Villagrindar

Automatisk Slaggrind i Alu/Metall

Vissa öfverklassvillor syns knappt från gatan utan det man ser är en ståtlig slaggrind med elmotorer som man öppnar via fjärrkontroll.

Jag tänker direkt hur dessa fungerar när det snöat en halvmeter på natten.

Även om dessa går att bygga själv så tror jag denna typ av installationer oftast görs av certifierade grindmontörer.

Dessa slaggrindar ser klart bäst ut enligt mig. Troligen för att de har en bra symmetri då de liksom bildar en kvadrat med stolparna och inte heller ser FÖR vräkiga ut.

Har kollat lite priser och ovan slaggrind börjar från runt 45.000:- fast detta är utan installation.

Automatiserad-Villagrind-Skjutbar

Automatisk Skjutgrind i Alu/Metall

Jag sparade dessa monster till sist. En lång automatiserad skjutgrind är sjukt maffig och jag tror även att dessa fungerar bättre under vintertid. Vill man så kan man ju se till att porten även glider in under tak när den öppnas, då slipper man alla problem med snö som kanske blockerar.

Även om dessa är grymt maffiga så är oftast villorna i Sverige lite för små för att dessa grindar ska komma till sin fulla rätt anser jag men visst finns det hus där de sitter som en pjäxa. Dessa monstergrindar kostar med installation som en ny liten bil och ska helst monteras och justeras in av proffs.

Detta inlägg är arkivet under taggarna #Husliv och #Utomhus där du även hittar fler liknande blogginlägg.

Har du snickrat en egen grind?

Kommentera gärna och berätta om du byggt någon av dessa grindar eller vilken du helst skulle vilja ha som ingång till din villa?

Ett sista slutord innan du surfar vidare!

Om du hade nytta av eller bara gillade att läsa ovan artikel, dela gärna länken hit med dina vänner eller på någon kul social plattform!

I mitt #Arkiv hittar du de tio senaste artiklarna listade, en snabb sökfunktion och även mappar för varje ämne jag någonsin skrivit om.

Följ eller kontakta mig gärna via Instagram.