-->

Vad Kostar Ett Attefallshus?

Först kom den bygglovsfria friggeboden när jag var liten (10 kvm gällde när regeln kom 1979 men ökades 2008 till 15 kvm). Sedan gick det ett antal år innan det nya bygglovsfria Attefallshuset introducerades 2014.

Stuga-Jabo-Flex-Paket-25kvm

Vad Gäller Kring Attefallshus?

Dessa Attefallshus får ha ett yttermått på 25 kvm (om en ny lag går igenom så får de snart vara 30 kvadratmeter) och vara max vara fyra meter höga. Attefallshus får EJ byggas på en tomt utan tidigare bebyggelse men du kan kombinera dem med tidigare friggebod.

Attefallshusen får även vara vinterisolerade, ha en vedeldad kamin, ett kommunalt avlopp och alltså fungera som åretruntbostad.

Son1 har en kompis som har en morfar/farfar boendes på tomten i ett nybyggt Attefallshus och en 25 kvm stor stuga med ett allrum som är öppet till nock och med alla moderna vitvaror och varmvatten  är riktigt trevligt.

Rea-Attevallshus-ByggHemma.se

Vad Kostar Ett Attefallshus Att Bygga?

Att bygga ett Attefallshus på 25-30 kvm vore ett trevligt, lagom stort sommarprojekt tycker jag men vilken typ av hus skulle man bygga eller köpa?

Jag som gillar pulpettak skulle nog bygga ett sådant hus och rita in ett ~140cm brett #Sovloft och på så sätt maximera golvytan till vardagsrum, kök och tvätt/bad. En vedeldad kamin skulle också vara något jag skulle installera direkt. När det gäller vitvaror och annat så måste man kolla att de klarar frost om huset inte kommer ha värme påslaget vintertid. Jag personligen skulle satsa på en isolerad platta på mark och även tilläggsisolera huset direkt så att de klarar åretruntanvändning eftersom plattan är svår att lägga till senare.

Dessa tillval ingår INTE i grundpriset, det gör inte heller färg, plåttak, rännor eller specialfönster som syns på de fina JABO bilderna ovan.

Om man aldrig byggt eller ritat ett hus så kan en stomme nog vara en bra start. När stommen sedan är rest är det lättare att visualisera var man vill sätta fönster eller stora skjutdörrar.

Försökte räkna lite på ett totalpris men det är inte lätt. Skulle tippa på en byggkostnad på runt 300' (exklusive V/A kostnaden) om man bygger 99% själv i lösvirke och inreder med enklare kök/badrum.

Har sett fina nyckelfärdiga hus som lyfts på plats med kranbil från 350' men dessa innehåller inte kök eller badrum och det tillkommer  även kostnad för grundplatta, transport och inkoppling av V/A.

Detta inlägg presenteras i samarbete med siten Bygghemma.se och inläggets samtliga bilder är lånade därifrån. De hade även en massa roliga tillvalspaket där. Bl.a. sol och vindkraftverk som driver en kyl eller solcellsdrivna fuktfläktar som hjälper till att ventilera ut fukt när du inte nyttjar huset..

Har du Egen Attefall-Erfarenhet?

Har du byggt ett Attefallshus eller kanske planerar du att bygga ett? Lämna gärna en kommentar och berätta om dina erfarenheter eller funderingar inför bygget?

0 Besökare har kommenterat :