-->

Robotgräsklipparen (Gardena R40Li) Blinkar Blått

Robotgräsklipparen vägrade lämna sin basstation en kväll för inte så länge sedan och när jag drog ut den manuellt såg jag att lampan blinkade blått samtidigt som ett högt transformatorsurr hördes.

Detta fel inträffade efter seklets största åskväder över huset så min första tanke var någon sorts elfel efter en strömspik eller liknande.

Blå-Blinkande-Lampa-Gardena-R40Li

"Begränsningskabel Av"

Läste i manualen vad "blått blink" indikerade och det var "brott på begränsningskabeln".

Eftersom guidekabeln delar tomten i vänster/högerhalva så kan man genom att flytta den till vänster eller höger kontakt bak på dockan se om brottet är på vänster eller höger sida.

Oxiderade-Kontakter-Begränsningskablel.Robotgräsklippare

Silikonfyllda Skarvar

Visste att jag skarvat på två ställen och började leta efter dessa men gräset hade växt rejält över kabeln och detta moment var riktigt jobbigt.

Fick först klippa ner gräset med sax och sedan riva upp gräs tills jag hittade den gröna tråden som jag sedan kunde följa till kontakten.

Bytte första skarven men lampan fortsatte blinka blått så jag bytte även den andra kontakten som skarvade ihop vänster, höger samt guide-kabeln.

Fast-Grön-Lampa-R40Li-Dockningsstation

Grönt ÄR Skönt

Efter detta tyckte Gardena-basstationen att allt var frid igen och R40Li roboten började klippa ner det höga gräset som växt rejält efter den planerade helgpausen samt de extra två dagarna som uppstod innan jag fattade att något var fel.

Så får du ett liknande fel och vet att ingen fysiskt kunnat gräva av kabeln med spade så börja med att byta skarvarna och se till att pressa ihop dem riktigt noga så att silikonet stoppar fukt.

Jag vet att klämde ihop dem riktigt bra även förra gången vid installation men ändå åkte jag på detta jobb nu bara två somrar senare. Så, trots silikonfyllda kontakter så oxiderar de!

Men men, nu fungerar roboten igen och vi är vänner igen! :)

Läs gärna mina andra inlägg om robotgräsklippare under taggen #SmartaHem eller #Gräsklippare.

2 Besökare har kommenterat :
Unknown sa...

Tack för hjälpen!
Det är en vecka som jag försöker fixa det.....
Jag trodde att inningsstationen hade fått fel
Nu vet jag!
Våra kaniner har grävt på gröna linjen under vintern .....

Anonym sa...

Toppen skall testa , dock så visa min Begränsningskabeltestare inget fel på slingan .