-->

Justera Gammal Ytterdörr Som Hänger Snett

En ytterdörr som hängt med sedan 1990 kan ha blivit lite sne efter allt smällande (fyndig inledning va?) och kan därför behöva styras upp lite!

Anpassa-Gångjärnsriktare-Större-Gångjärn

Skaffa En Gångjärnsriktare

Eftersom ytterdörren även har ett smart lås på insidan som haft lite problem att låsa upp (läs mer under taggen #SmartaHem) så tog jag och kikade lite närmare på husets ytterdörr.

Den hängde så snett att dörrens nedre del på gångjärnssidan tog i karmen innan dörren var stängd.

Innan jag började leta fram verktyget gångjärnsriktaren så drog jag åt alla skruvar på gångjärnen (alla var lösa) och kollade om karmen gick att justera (men den var stumt skruvad).

Gångjärnsriktaren gick inte på gångjärnen och jag mätte mig till att det var öppningen som var för liten så jag fick inleda med lite manuellt filande.

Gångjärnsriktare-Hur-Gör-Man

Justering Med Gångjärnsriktaren

Därefter kunde man med verktyget böja in de övre två gångjärnen mot karmen och det nedre bort från karmen.

Jag minns farsans tips när jag gör sånt här, han sa alltid "tänk på hur du står, så att du inte slår dig om du slinter eller något går av".

Justera lite i taget, lite på varje gångjärn, flera varv.

Justera-Gammal-Hängande-Ytterdörr

Toyota-Rak Glipa

Efter denna manöver så fick jag glipan mot karmen fin som på en Toyota och dörren stängs på ett helt annat sätt nu, utan att ta i karmen samt att låset verkar lira bättre.

Om jag mekar med denna ytterdörr några fler gånger i framtiden så blir det att byta ut det superslitna handtaget och även sätta en ny tätlist runt om då den gamla från 1990 är helt slut och släpper in hur mycket kall luft som helst vintertid.

Arkiverar detta inlägg under arkivtaggen #Hallen och där hittar du massor av andra inlägg om utrymmet innanför denna numera rakt hängande ytterdörr.

0 Besökare har kommenterat :