-->

Test: Hyundai Kona Hybrid

I början på sommaren hade jag denna "Blue Lagoon" blåa Hyundai Kona Hybrid för ett långtest och idag är det dags för en summering.

Front-Hyundai-Kona-Hybrid-Test

Överdesignad Men Snygg Front

Fronten på bilen har onekligen en "lysande" design med en jäkla massa olika strålkastare i flera olika storlekar och former men jag gillar fronten skarpt, speciellt Hyundais nya smala lysen.

Under den smurfblåa huven hittar man en 1,6 liters direktinsprutad GDI bensinare på 105 hk, en 6-stegad DCT dubbelkopplingslåda och så en elmotor på 43,5 hk. När båda jobbar ihop "slungas" bilen iväg till 100 km/h på 11,2 sek och slutar accelerera vid 160km/h.

Hyundai-Kona-Hybrid-Blue

Baken Är Som Smaken - Delad?

Bakens design kan diskuteras men den kan i alla fall inte kallas tråkig? Mitt enda inlägg i bakens designdebatt är varför baklysena måste spridas runt och varför de övre är så moderna och de nedre känns överflyttade från en 80-talare?

Tre Utrustningsnivåer av Kona Hybrid

Hyundai Kona Hybrid måste beställas i en av tre grundnivåer:

Life, från 234.900:- (bl.a. elektronisk handbroms, klimatanläggning och 16" aluminiumfälgar ingår)

Trend, från 254.900:- (Life + adaptiv farthållare, stop&go-funktion, smartKey och carplay)

Premium, från 269.900:- (Trend + bl.a. bi-led med kurvljus, sportgrill, elljusassistans och tTrådlös mobilladdare)

Därutöver Finns Fem Kryss

Utöver dessa paket kan man i princip bara välja kulör och sedan en eller flera av dessa fem options:

Sollucka för 7900:-, läderpaket 18900:-, Teknikpaket  12900 (10,25” pekskärm m. navigation, KRELL premium ljudsystem, DAB+ och Blue Link® Connected Car Service), 18" aluminiumfälgar 6900:- och DAB+ radio för 2490:-.

Baksäte-Hyundai-Kona-2020

Städad Insida Ger +

Insidan på Kona är mer stram och städad än utsidan och min provbil hade inte alla tillval utan saknade som ni ser läder och teknikpaket, men den hade ändå en vettig skärm med stöd för apple play samt en helt ok standardstereo..

Utan att ha mätt på millimeters skulle jag säga att Kona är som en Golf i baksätet fast med något mindre skuff.

Framstolarna var lite åt det enklare hållet med ett ryggstöd som ställdes in med "hack" men nackstöden var däremot riktigt bra!

Recension-Hyundai-Kona-Hybrid

5 Liter/100Km Är Tyvärr För Törstigt!

Nu har jag babblat om allt utom det primära, hur den nya hybrid-drivlinan kändes bakom ratten. En hybrid laddar själv batteriet med en kraftig generator när det är lämpligt och på Kona Hybrid kan man via mediaskärmen se hur bilen just för tillfället drivs och framför ratten finns även mätare som visar batteriladdning.

Vid inbromsning används generatorn extra aggressivt för att ta vara på rörelseenergin och allt detta sker utan att man behöver kunna något om elbilar, man bara kör och slipper pilla med allt vad sladdar heter. Så långt fungerade Kona Hybrid bra, eldriften var härligt tyst och bilen var dessutom rätt rolig att köra lite mer sportigt med!

Men under min vecka ihop drog bilen precis så mycket som blandad körning enligt WLTP normen ska ligga på, 5 liter per 100km.

Jag kunde inte riktigt släppa denna förbrukningssiffra, min egen större Skoda Octavia med vanlig 115hk bensinare går ju snålare än så!? Jag hade trott att denna typ av kompakt hybrid skulle ligga på runt 3 liter per 100km eller lägre, inte 5!

Skatten på denna hybrid ligger också på 2000:-/år så jag får tyvärr inte riktigt ihop ekonomin på denna hybrid. Den har ett vettigt inköpspris men den hade tyvärr behövt vara mycket snålare för att jag ska kunna ge den två tummar upp..

Under arkivtaggen för märket hittar ni mina två andra Kona-tester och även alla andra inlägg taggade med #Hyundai.

Genom åren har jag testat över 250 olika pressbilar och alla dessa finns parkerade under taggen #Biltester.

0 Besökare har kommenterat :