-->

Åtgärda Krypgrund Med Radon-Fukt-Lukt-Problematik

Jag tog in ett flertal olika offerter från olika experter inom krypgrund, dålig lukt samt fuktproblematik.
Därefter läste jag på själv, ställde massa jobbiga frågor till företagen och bestämde mig sedan för den dyra stora lösningen.

Ville Inte Chansa

Jag valde den stora lösningen med "extra allt" eftersom jag ville lösa skiten en gång för alla och inte behöva tänka på detta längre fram.

Det var en hel del prylar som skulle ner genom hålet i köksgolvet..

Lösningen innebär följande:

Först monteras en isolerande matta över hela sanden/marken som fästes i grundmuren samt att alla skarvar tejpas med åldersbeständig tejp. Denna duk skall stoppa radon och markfukt att vandra upp från jorden.

Därefter tätas alla gamla ventiler i väggarna och genomföringar upp mot bodelen (avloppsrör och liknande). En ventil används dock som utblås.

En elektriker satte upp ett par uttag intill fläktarnas plats och drog även en signalkabel till hallens display.

En undertrycksfläkt (Trygghetsvakten) går konstant (drar runt 80w och är den runda saken på ovan bild) och skapar ett undertryck i grunden. Detta innebär att ingen luft/lukt från grunden kan tränga in i bostaden. Tvärtom dras lite luft FRÅN bodelen ner i grunden genom alla små hål i husets konstruktion. Denna varma luft gör grunden tydligen fuktigare och därför behövs en avfuktare.

Den dyraste maskinen i lösningen är en DH4 Sorptionsavfuktare som går vid behov och avfuktar luften i grunden. Denna maskin går på runt 20' och är den stora lådan på ovan bild. All fukt blåses sedan ut som vattenånga genom röret i grundmuren.

Den lilla lådan är en plasmarenare (?) som renar den torra luften som blåses in i grunden.

Man skulle kunnat göra installationen själv då varje fläkt hade vanlig stickkontakt men det kändes bäst att låta någon göra det som var van. För dem tog det en dag att montera mattan och en dag för att skruva upp resten.

Företaget som var hos mig fick dock komma tillbaka och göra om lite saker, bl.a. lossnade tejpen i vissa skarvar och de hade även slarvat med genomföringar men nu är det rättat.

För & Nackdelar Med Denna Lösning

Fördelen med denna stora lösning är att luktproblemet nu är helt borta i bodelen, helt neutral lukt i hela huset vilket är grymt skönt!

Radonmätning kommer att ske nu i vinter så jag återkommer till om även det löste sig som utlovat.

Så länge allt fungerar så kommer krypgrunden vara fri från både fukt och mögel.

Nackdelarna är rätt uppenbara, lösningen var dyr och gick på runt 50.000:- efter ROT och att ha fläkt och avfuktare (800w) igång drar MASSA extra el så det kostar att få en bra radonfri luft i huset..

Det statliga bidraget för radonsanering var såklart precis slut, annars hade jag kunnat få 50% tillbaka men vem är bitter?! :D

En liten display i hallen visar när avfuktaren är igång samt temp och fuktighet i grunden. Nu har lösningen stått och gått ett tag och det står allt oftare "torrt" i displayen nu vilket plånboken tackar för.

Läs gärna mer om detta byggprojekt under taggen #Radhus.

0 Besökare har kommenterat :