-->

Första Gången I New York - Mina Tips 2024

Jag besökte precis New York för första gången och tänkte svamla lite om vad jag tyckte var bra och dåligt. Någon av er som läser detta kanske ska dit och KAN få ett å annat tips via detta inlägg?
Första-Besöket-Promenera-New-York

Transfer & Boende

Om du tar tåget till/från flyget (är typ som ett pendeltåg) så kommer du snabbast, billigast och smidigast in till Penn Station.
Så om du kollar boende just nu kan du väl försöka hålla dig max 1-2km från Penn Station och där lär det även vara lite billigare än högre upp vid parken. Vi bodde på 23th street vid Iron building och det var helt ok att gå dit med en kabinväska trots 30 gradig hetta.

Packa Bra Promenadskor

Jag hade tänkt köpa nya promenadskor dag ett i NY men som tur köpte jag nya löparskor redan hemma som var sköna så jag inte fick problem med fötterna för man GÅR sjukt mkt direkt, minst 20-30000 steg om dagen. Priserna i NY just nu 2024 är samma som Sverige så man gör inga direkta fynd, inte ens på löparskor..
Du upptäcker staden absolut bäst genom att promenera, så förbered dig på att knata i timmar varje dag!

När På Året?

Skulle säga höst eller vår, skulle INTE åka till NY igen mitt i sommaren, det är sjukt hett och alla äckliga dofter från sopor, kiss, avföring, marijuana och avgaser från bilarna blir liksom extra förstärkta i hettan. Stadens gator är SKITIGA och det röks på överallt samt att uteliggare och pundare finns i varje kvarter.
Central-Park-New-York

Central Park – Ett Av Flera Måsten

Jag var rätt nöjd av att bara strosa runt och fascineras av alla höga byggnader eftersom det var min första gång där men jag tror vi ändå prickade av alla “New York måsten” redan dag 1 och 2.

Central park tar en hel dag att knata runt och är ett sånt MÅSTE om du åker till New York, jättehäftig oas mitt bland skyskraporna.
Inne i parken finns inte så mycket att äta dock så ta med eller planera ett besök utanför parken, kranvatten finns som man kan fylla på så ta med dig en tom flaska, tyckte det smakade rätt illa men det ska gå bra att dricka det även för oss Nordbor.
Brooklyn bridge var också häftig att knata över och orkar du inte gå tillbaka så finns snabba färjor för 4$/person som tar dig till Wall Street på 5min, rekommenderas.
Minnesmonumenten över 9/11 var också stämningsfulla, klart värda ett besök.
Enorma varuhuset Macys kanske lockar vissa, andra kanske tar en tur ut till frihetsgudinnan – Vi skippade den senare.
utsikt-Rockefeller-Center-pris-värt

Top of the Rock

Att åka upp i en skyskrapa eller ta en tur med helikopter är också att rekommendera när man besöker denna sjuka stad.

Vi tog hissen lite spontant upp till Top of the Rock, 70 våningar upp i “Rockefeller Center” och där ovan bild är tagen från.

Det kostar nästan 500:-/vuxen så det är lite dyrt men klart värt ett besök och du kan hänga där tills du tröttnar.

Tunnelbanan

Tunnelbanan är lätt att använda, en biljett kostar ~4$ och gäller överallt i två timmar men du kan inte komma tillbaka genom spärren om du går ut.

Kolla vilka tåglinjer/nummer som går till den stationen du vill åka till, alla tåg på en linje stannar inte på alla stationer fast de är på samma linje/färg.

Mat

Vi körde nästan bara spontanföda, man tog något när man blev hungrig men det kan gå långt mellan ställena om man råkar gå på en dålig mat-gata, så bäst att planera i förväg! Ett kanonställe kan vara på andra sidan kvarteret men går du åt fel håll kanske du inte stöter på mat på 10 kvarter.

Vi åt en klassisk amerikansk pannkaksfrukost en morgon och det var nog bästa matupplevelsen på resan.

Summering

Stämmer verkligen att staden New York aldrig sover, du hör bilar och sirener i princip 24x7 och trafiken är verkligen ett kaos som tröttar ut dig (mig).

Så jag känner mig rätt nöjd över ETT besök i New York och blev inte så där frälst som många andra blir, men kan tänka mig åka tillbaka med sönerna när de blir lite äldre och då kanske åka vår/höst.

Kolla gärna in min Instagram om du vill se en lång REEL om NY.

Kommentera gärna, eller kika på mina andra #Resor.

0 Besökare har kommenterat :