-->

Hur Sätter Man Upp Tapet

Jag och morsan satte upp mycket tapet när jag var yngre för vi hade typ samma tålamod att hålla på tills våden satt precis som vi ville ha den. Men det är länge sedan nu känns det som..

Bredspackla-Vägg-Inför-Tapet

Ok back from my memories - När jag målade taklister och väggar tidigare idag så målade jag även vitt en bit ner på väggen och i hörnen. Detta har man nytta av nu när tapeten ska sättas.

Mönsterpassa-Tapet

Jag mätte takhöjden noga och lade till runt 10 centimeter på första våden och klippte av. Kan vara bra å kika hur mönstret börjar om man har ett avancerat tapetmönster. Sedan rullade jag ut en till våd till vänster om den första och passade mönstret. Klippte till alla utom den sista våden som skulle kapas på bredden.

Tapetkniv

Det är smidigast att ha 5cm extra uppe och nere så man kan skära ett snyggt snitt med tapetkniven sen.

Sätta-Upp-Första-Tapetvåden

Sedan fram med vattenpasset och kolla att hörnet är rakt, alltså den högra väggen på bilden nedan. Är den inte det får man kompensera så tapeten hänger rakt oavsett.

Sparmåla-Tapetsering

Bra om man målar hörnet med den andra väggens färg så syns det inte att tapeten inte löper precis utmed hörnet om det är snett – vår vägg diffade en halv cm.

Vår tapet var 53cm bred och skulle sättas direkt i klistret på väggen så jag ritade ett streck med vattenpasset ca 55 cm från hörnet och klistrade ända dit. Strecket användes sen för att få först våden helt spikrak.

Fin-Tapet-Hall

När första våden var på plats tog man nästa 55cm vägg och rollade på klister – penslade lite extra vid tak och i skarven mot den andra våden.

Eftersom jag hänger ensam idag så klistrar jag först den övre halvan och mönsterpassar. Annars rullar tapeten ihop sig och landar i klistret med bilden mot väggen. Efter en våd av kladd lärde jag mig :). Sen är det bara att rolla på klister på nedre väggen och smacka dit.

Torkade av allt lim direkt som kom på tapeten, en lagom fuktig trasa var min bästa vän. En vass tapetkniv var mina andra vän och så tapetserarborsten, min kompis han med :). Tapetkniven ska ha ett nytt blad, annars hatar man den – då skrynklar den bara tapeten.

Sådär ser det ut nu i vår hall. Det var över innan man hann reagera. Det var både enkelt och kul när man hade gjort förarbetet och hade en vass kniv och bra klister. Ska nog ta och tapetsera en till vägg någonstans.

Närbild-Tapet-Mönsterpassning

Att mönsterpassa denna nya typ av klistra-på-vägg-å-smacka-dit tapet var riktigt smidigt. Nu måla lite trappräcken igen tror jag. Snart kommer huliganerna hem igen så det gäller att passa på nu.

Imorgon bitti ska jag handla en liten PAX garderob på IKEA och sätta i det “sneda” hörnet. Där ska jag hänga upp min sambos älskade stövlar som en liten överraskning. Sedan skall hatthyllor hängas upp så det finns saker att göra sista dagen med :)

Läs fler inlägg kring detta renoveringsprojekt under taggen #Hall

0 Besökare har kommenterat :