-->

Fritidshus - Helst Med WC Och Båtplats

Så här vill säkert många ha sin sommarstuga. En modern nybyggd stuga med alla bekvämligheter precis vid vattnet och utan ett utedass i skogen :) Helst ska det också gå snabbt att ta sig till fritidshuset från hemmet och det skall gå att nyttja helger och lov året om.

Fritidshus-Med-WC-Båtplats

Jag tycker personligen att gamla stugor har sin charm men risken med dem är att vissa i familjen inte gillar t.ex. utedasset eller så blir det för jobbigt att vistas där med väldigt små barn om man saknar fungerande kök, tvättmöjligheter eller kyl och frys för maten.

Funderar man på att köpa en gammal sommarstuga gör man nog rätt i att först kalkylera lite vad det kommer att kosta per år. Det kan bli dyra sommarveckor om stugan bara utnyttjas 2-4 veckor per år. För att bättra på ekonomikalkylen lite kan man givetvis hyra ut stugan och tjäna upp till 22500:-/år skattefritt – därutöver tar skattmasen 30%.

Sedan är det som med alla bostadsköp att man bör göra en ordentlig genomgång av objektet så man vet vad man köper. Försäljningspriserna har förresten gått upp rejält senaste åren och i t.ex. Dalarna har priserna på fritidshus gått upp med hela 207%!!

I Norrtälje kommun annonseras just nu flest fritidshus i hela landet, 933st. För oss Stockholmare är Norrtälje väldigt attraktivt eftersom nya fina motorvägar tar oss dit under 1 timme (om man inte fastnar i köerna när alla andra är på väg ut en fredag eftermiddag). Jag har flera kollegor som köpt en sommarstuga där och senare flyttat dit eftersom det går att pendla därifrån.

Ett Snittpris för alla sålda fritidshus i Sverige under de gångna 12 månaderna var 1,4 Miljoner kronor. Hus som ligger som i bilden ovan och nära de stora städerna kostar givetvis mycket mer. På Resarö säljs ett fritidshus just nu för 27 Miljoner och jag misstänker att den kåken inte har mulltoa, skitroligt  - jag vet :)

Egen-Brygga

Mina föräldrar har byggt ett 1,5 plans lösvirkesfritidshus nu på gamla dar och har slitit med bygget under alla lediga stunder i flera år. Resan till den stugan kräver först bilfärd, sedan bilfärja, därefter mer bilfärd och tar totalt en heldag åt ett håll. Jag har därför tydligt markerat att det huset inte är något jag vill ta del av – Det ligger tyvärr alldeles för långt bort för att jag ska kunna engagera mig. Det fritidshus vi istället nyttjar är mina svärföräldrars (läs mer: #Fritidshus50) och att köpa ett eget är just nu inte aktuellt.

Kommentera gärna och berätta dina stugdrömmar, om du redan har din drömstuga eller om du ska köpa eller hyra i sommar? Eller du kanske föredrar husbil eller husvagn?

0 Besökare har kommenterat :