-->

Rengöra Takpannor med Algtvättmedel

För fyra år sedan var jag uppe senast på vårt "höga" hustak och borstade med kvast samt sprutade på en dunk med Mossa GTI.

Alg-Tvätta-Takpannor

Det inlägget har varit väldigt besökt i perioder så det är många andra som också undrar hur man ska tvätta hustak så jag bloggar även om denna andra tvätt-varianten då. :)

Svarta-Takpannor

Egentligen var taket fortfarande relativt rent, förutom en del som vetter mot gatan och infarten där dunken med GTI tog slut lite för tidigt. Den delen av taket är väldigt mycket smutsigare än resten och det svarta partiet har jag sett och stört mig på varje gång jag kört hem på gatan.. ja, sån är jag. :)

Tvätta-Tak-Själv

Nämnde detta med taket till svärfar när han var över senast och han lovade säkra mig med gummilina även denna gång.

Stege-Tak-Tvåvåningshus

Vi lånade samfällighetens långa stege och jag kånkade upp kvast, medel och mig själv medan svärfar höll i stegen nertill.

Vet man om att stegen inte kan glida eller välta är det bara gå upp och hålla i stegen ordentligt oavsett höjd. Gör man detta själv så är det lite småläskigt att både bära upp saker och ta sig upp själv när stegen kan glida utmed hängrännan eller välta bakåt eftersom vinkeln är rätt lodrät.

Säkerhetslina-Taktvätt

Svärfar säkrade nere på ena sidan huset och jag jobbade på andra och så bytte vi när dunken ändå tog slut efter halva taket.

Medlet i dunken var en sorts alg/mögeltvätt man sprutade på och sen ska nästa regn (Update: regnrusket kom med besked idag) ta med sig det lösa, smutsiga ner..

Rensa-Hängrännor

När vi ändå höll på så hjälptes vi åt att rensa hängrännorna också.

Även här underlättar det att en håller i stegen nere medan en annan som gillar att klättra tar en liten kort sektion av rännan i taget och har man en hink med sig upp slipper man sopa altanen efteråt.

Mycket upp och ner blir det innan allt är klart.

Mossa-Hängrännor

Minst en halv hink mossa per sida hus blev det eftersom rännorna inte gjorts rent på ett par år nu.

Algtvätt-Markstenar

Behandlade de lägre taken själv och gick även på markstenarna på vår uppfart men ännu vet jag inte om detta kommer göra någon skillnad, får facit på allt slit efter första riktiga höstregnet torkat upp.

Gick åt 30L alg/mögeltvättmedelsblandning totalt. 10L till det höga taket, 10L till de lägre sadel/garagetaken och 10L till markstenarna. Ett par deciliter medel och resten vatten, tanken rymmer 5L.

Om detta funkar så är det ändå ett billigare (men mycket jobbigare och kanske även bättre) alternativ till de medel man sprutar från stegen och med hjälp av vattenslangen.

Läs gärna inläggen om Mossa GTI och Högtryckstvätta takpannor.

0 Besökare har kommenterat :