-->

Körning På Sjöis Med #NyaPassat & Golf R

När vi var upp i Åre med Volkswagen Sverige hade de ihop med deras samarbetspartner CarEvents preparerat flera stationer på den frusna sjöisen.

CarEvents-Kall-Körning-Sjöis

En smal slinga (läs smal racingbana på is) hade plogats upp runt isen och plogvallarna hade plattats ner med pistmaskin.

Körning på Sjöis Med Passat TDI190 4Motion

Vi började med Nya Passat SportsCombi TDI190 4Motion, alltså samma bil som vi testat hela dagen ute på snötäckta landsvägar.

Började med elektroniska hjälpmedel påslagna och då gick det att köra nästan som vanligt fast underlaget var ren is. Att bakändan drev kändes tydligt men det var när man ställde om antispinn i "ESC Sport" som det roliga (eller oroliga) började.

Nya-Passat-Haldex-Bakhjulsdrift

Jag som aldrig kört på sjöis tidigare var som hon "bambi" ni vet men efter ett par varv kunde man få baken att vifta ut kontrollerat och så ökade man farten och försökt få baken att vinklas ut mer och mer..

Bogsering-Nya-Passat-av-Touareg - kopia

Slutade med ett besök i vallen och storebror fick hjälpa till men sedan tog jag ett par varv till och hittade en hastighet och svansvinkel jag klarade av. Hakkapeliitta 8 dubbdäcken som satt på hade bra grepp men på ren is fanns ändå en begränsning, fysikens lagar liksom.

ICE R Challenge (Extradubbad Golf R)

Parkerade familjekombin och lånade den 300 hästar starka Golf R istället som var helt standard förutom att däcken hade extra mycket dubb samt att alla elektroniska hjälpmedel var helt avstänga.

Ice-R-Challenge

Denna bil var nåt helt annat när man vågade lita på greppet. Vågade man lastväxla, låta baken glida ut och sedan gå på med gas så stack bilen iväg rakt dit framhjulen pekade.. löjligt roligt!

Om ni kikar på den knastriga videon ovan så kommer ni se i slutet att vinkeln på baken ökar och motorn morrar mer, men detta var min is-premiär och jag skulle behöva köra 100 varv till med Golfen för att hitta samma lugn som CarEvents-instruktören hade när han visade mig hur Golfen faktiskt kunde köras..

0 Besökare har kommenterat :