-->

Friskt Kopplat - Hälften Brunnet

Så ska vi inte ha det, alltså hälften brunnet och inte friskt kopplat heller så vi tar in lite elektriker-expertis och kopplar in "Das Wall" by "The book" och så slutar vi med dessa "Engelska tönterier".

Flexrör-Eldosa

Koppla bort Trappkontakt

Vi börjar med det jobbiga, att koppla bort taklampan från brytaren vid trappan som även är ihopkopplad med trappbrytaren nertill.

Detta var ett mök eftersom det var "lite special" (förra ägarens svar på flera skumma saker i huset) så det slutade med att vi öppnade alla takdosor och mätte med summer och gjorde en reverse engineering.

Skyddsjordkabel-med-ström

Strömmatad Skyddsjordkabel

När jag öppnade stickkontakten i gamla väggen hittade jag detta.

Någon (troligen förra ägaren) hade använt grön-gul kabel för att skarva på ett till uttag. Sladdarna var dessutom skalade toklångt och satt knappt fast.

Eluttag-Fas-Nolla-Jordad-Grön-Gul

Den gulgröna fasen och gulgröna nollan gick till ett uttag på andra sidan rummet! Vi kopplade loss och drog dit blå och svart istället och lät skyddsjorden ligga ihop-surrad i botten tills hela huset får nya jordade uttag. Känns som en smart investering, finns kanske andra uttag som är kopplade ännu sämre?

Inkoppling-El

Blått + Svart + Gul-Grönt

Nu bara koppla och stänga som kvarstår. På den gamla väggen sattes täcklock vars skruvar vreds lodrätt och gipsskivan skarvades ur lite på dessa platser. Nya väggen täcker nämligen 30% av dosorna och på detta sätt kan en framtida elektriker komma åt dosorna ifall det skulle behövas.

Strömbrytare

Respektera EL

Har fortfarande grym respekt för el men efter att ha sätt hur tidigare ägare härjat så känns det som att jag ändå har 100 gånger bättre koll. Fast trappkontakter ringer jag in EL-SWAT för :)

Läs mer om ovan lilla projekt: #ByggaInnervägg

0 Besökare har kommenterat :