-->

Testar Router med Både 2,4 + 5 Ghz WLAN

Testade att plugga in ComHem Routern CG3700 igen och efter att senaste firmware hade laddats ner så funkade jobbets VPN, det som stoppade installationen sist.

Test-Netgear-CG3700-Router-2,4Ghz-5Ghz

Givetvis så kunde inte detta modem hängas upp på vägg utan jag satte upp en liten stump felvänd tavellist som Routern med sin fot kunde stå på.

Två WLAN - Ett IP range

Denna Wi-Fi router har två nät, först det gamla 2,4 Ghz bandet och sedan nya 5 Ghz och jag tänkte köra 5:an som ett gästnät för grabbarnas kompisar.  Tyvärr delar båda näten DHCP så båda näten får adresser ur samma scope.

Bredbandskollen-Wifi-Test-5Ghz

Snabbast - 5 Ghz eller 2,4 Ghz?

Jag fick exakt samma internetprestanda via båda näten, vi betalar för 50 ner och 10 upp så det är helt ok siffror.

Dålig Räckvidd på 5 Ghz

Det som 5 Ghz däremot är totalt kass på är räckvidden. I vårt lilla hus når inte 5 Ghz ända ut till yttersta rummen. Med 2,4 Ghz är det nästan full styrka i garaget och ute på t.ex. uppfarten.

Stöd för 5 Ghz inte standard

Alla enheter hemma hos oss stödjer inte 5 Ghz, PS4 och min laptop t.ex. ser bara 2,4 medan apple-produkterna och smart-TV kan prata med 5 gigahertsaren, dock pratar alla 2,4 då signalen var mer stabil.

Summering

5 Ghz må vara den snabbaste på korta avstånd men jag tycker nog att det är rätt oanvändbart då det knappt gick 10-15 meter med full signal trots att routern står högt och fritt. Kör båda är mitt tips och kolla så att ditt 2,4 nät inte ligger på samma "channel" som grannen, ofta kan Auto läget välja en kanal med flera andra på..

Detta var ett inlägg med taggen #IT.

1 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Snyggt med listen! Ska göra likadant nu tänkte jag men även borra ett hål i hyllan för att dra sladdarna igenom.