-->

Gärna Fler SuperCykelvägar

Cykelvägar är ett dagligt debattämne i media. I takt med att biltrafiken ökar i storstäderna så anser politikerna att trafikproblemen delvis kan lösas genom att fler tar cykeln till och från jobbet.

Om fler tar cykeln så blir det väldigt mycket cyklar som ska samsas med bilar, barnvagnar och fotgängare. Finns inte cykelinfrastrukturen på plats så skapar fler cyklar mer personskador och det rimmar ju illa med nollvisionen?

Cykling kan absolut lösa en del av trafikproblemen men det krävs om och utbyggnad av cykelbanorna och inte bara att man målar ett vitt streck på gångbanan utan jag pratar om riktiga cykelvägar med delade körfält där man kan "mosa på" och inte stanna och samsas med fotgängare som går i andra tankar mitt på cykelvägen, helst med lurar på sig så att hen inte hör ringklockan.

Dåliga-Cykelvägar-Solna

Farthinder för Cyklar

Läste nyligen en artikel där det pratades om farthinder på cyklar eftersom fotgängare kände sig osäkra när "medelålders män i tajts susade förbi dem". Den som öppnade matluckan och tyckte att farthinder vore en lösning har aldrig själv cyklat 1-2 mil till jobbet.

Solna är ett bra exempel där det på vissa håll finns grymma delade cykelvägar, så kallade supercykelvägar men kommunen har även en del att jobba på för att Cykelpendling genom den kommunen ska bli optimal.

Jag som kommer norrifrån och ska vidare mot Kungsholmen t.ex. behöver, om jag vill cykla på rena cykelvägar ta en låång omväg eller så får jag korsa järnväg (bommar), cykla lite bland bilar och sedan korsa en trafikerad bilväg för att komma tillbaka på supercykelvägen mot stan.

Cykelparkering-Företag-Två-Våningar

Redo För Cyklande Anställda?

Sedan måste företagen även vara beredda för massor av cyklande anställda med fina dyra hojas som de vill låsa in.

Vårt nya kontor är byggt för att folk ska ta cykeln så det finns gott om cykelparkeringsplatser, duschar och torkskåp.

Ultimata-Cykelvägen-Grusväg

Optimal Cykelväg för MTB

Hade cykelvägen till jobbet varit som ovan hela vägen hade jag aldrig mer tagit buss-pendel-tunnelbana mer. En optimal bilfri cykelväg för en hoj med stora lättrullade och grovmönstrade däck!

SuperCykelvägar-Stigning

Det är inte kilometrarna eller backarna man blir trött på utan stoppen, de krokiga svängarna ner under järnvägar, trafiklysen, folk som går in framför en.. ja, alla ställen där flytet och farten måste sänkas..

Kommentera gärna, #Cykel och cyklister har folk alltid åsikter om! :)

3 Besökare har kommenterat :
Unknown sa...

Cykelvägar kan, som du skriver vara ett problem mellan cyklister och fotgängare. Jag själv har flertalet gånger råkat ut för incidenter när jag promenerat på gång/cykelbana längs E4:an och utmed hagaparken. Cyklister susar förbi i hög fart, ibland tar de i jackan, så nära har de cyklat förbi. En gång skrek en "Man i tights i mitt öra för att busigt skrämma mig" inte alls uppskattat från min sida. Sist men inte minst så har jag slutat gå med barnen där, då de kan ta ett snedsteg när som helst och då bli påkörda av en cyklist med livsfara som följd. Ja, det är ett problem att cyklister inte har förmågan att kunna sakta ner när de närmar sig gående. Vi som bilister gör det dagligen men för motionscyklisten som jagar sin rekordtid finns det inte med på kartan. Tänk om jag skulle vara likadan när jag körde bil? Jag tror inte de ser sig som en risk vilket de faktiskt är. Vissa gör det kanske mer rätta och cyklar på vägen med sina "Tights" och stör biltrafiken när det finns cykelbana vid sidan om som de inte vill sakta ner för gående för. I en ideal värld finns det gångbanor, bilvägar och cykelvägar. Dyrt men bra. Tills dess ber jag cyklisterna sakta ner ordentligt när de passerar gående, speciellt barn. Plinga kan man ju också göra, men det är mer om man är i vägen helt på cykelbanan. Ojojoj va långt detta blev....

FixarFarsan sa...

Jag går dagligen med barn på kombinerade, omärkta gång/cykelvägar och upplever också det där, att vissa cykelpendlare anser sig äga dessa vägar med fara för oss.

Sen är jag samtidigt ofta cyklist och vet hur irriterande det är när folk kliver ut i en märkt cykelbana utan att titta men samtidigt har man ju ett ansvar som cyklist och jag själv sänker farten när det kommer barn gående eftersom jag vet hur de kan byta riktning om de ser en fin sten eller nåt.

Samma sak när man kör bil, cyklister i vägbanan är inte en hit tycker jag men samtidigt vill man ju inte köra på någon så man håller avstånd.

Man ska helt enkelt respektera varandra i trafiken oavsett hur man färdas. :)

Unknown sa...

Du har en vettig inställning tycker jag! och jag som läste ditt inlägg med sömn i ögonen gick verkligen igång på beskrivningen av de där Cyklande tightsen igårkväll, gokväll!