Välja Dubbdäck Till Pendlarcykeln

Hade jag inte fått punka så hade jag nog tänkt köra med vanliga sommardäck även om det kom lite snö och is bara för att skapa en "referens" men nu när det ändå blev cykelmek så tänkte jag om..

Vilket-Vinterdäck-MTB-Stockholm-Pendling

Vilket Vinterdäck Passar Mig?

Det finns ett par populära märken ute i butikerna och jag valde att av dessa, "Schwalbe Marathon Winter".

Marathon Winter har punkteringsskydd och en extra rad med dubbar lite längre ut på kanterna av slitbanan. Båda dessa ökar såklart vikten men räddar dig om du lutar cykeln där det råkar vara is och jag tänkte att ska man ändå skifta till dubbdäck så varför inte sätta på det bästa?

Det fanns ett lättare däck (mitten) samt ett ännu manligare till vänster men jag tror mitt val kommer sitta som en pjäxa för min kommande vintercykling på (förhoppningsvis) plogade gator..

Schwalbe-Marathon-Winter-29inch-MTB-42-622

MTB med 29" Sommarhjul

Schwalbe Marathon Winter fanns inte i 29" storlek som är yttermåttet på mina originalhjul men en 622 mm fälg är vanlig även på hybrider och gamla damcyklar så man får helt enkelt gå ner på "lågprofildäck" som då blir i 28" och då passar ett Marathon 42-622.

Till de mindre däcken köpte jag även tunnare "Tourer" slang och var noga med att båda slangarna hade "raceventil" (det finns väldigt mycket olika slangar så kolla noga!).

Hur-Lång-Tid-Montera-Vinterdäck-MTB

Skifta Vinterdäck - Vad Tar Det?

Moderna cyklar med snabbfästen på fram och bakfälg är vansinnigt enkla att meka med. Snip, snap och du har två lösa fälgar.

29" Ballongdäcken ramlar av lätt då de är tappade på luft och de nya 28" däcken kunde man nästan få på utan verktyg även om de var lite trögare att få ner på sin rätta plats. Pumpa i lite luft, kläm, vrid och studsa i takt med musiken som du såklart lyssnar på när du gör detta trevliga mekprojekt?

På en timme skiftar du till vinterdäck på en ny modern cykel som inte har rostiga skruvar å annat som krånglar, utan stress d.v.s.

Skillnad-28-29-Tums-Hjul-622mm-FälgVinterdäck-MTB-däck-Vinter-Cykelpendling

Schwalbe Sommar vs Vinterdäck

Ska återkomma kring vintercykling när jag testat ett par veckor och då även svamla om hur Schwalbe Marathon Winter var att cykla med. Var de så tröga som alla säger eller är det bara folk som gått från racer till bredare dubb som gnäller? ;)

Tyvärr orsakade punkteringen ett fel på cykeln som skapade lite extrajobb innan jag kunde ut och provcykla, men jag återkommer om det "felet" och vad jag fick laga i nästa cykelinlägg..

Test-Schwalbe-Marathon-Dubbdäck

Update 2018: Nu har jag testat Schwalbe dubbdäcken på flera olika cyklar (även elcyklar) samt vinterförhållanden och kan säga att de fungerar grymt bra på ren is och packad snö. I modd skulle man gärna vilja ha lite mer mönster då dessa snabbt fylls upp och då liksom tappar fäste i just modd men annars gör de sitt jobb bra fast utan elassistans så är de givetvis tröga som attan..

Du hittar fler inlägg av typ i arkivet under arkivtaggen #Cykel.

0 Besökare har kommenterat :