-->

Montering + Test: Strips By Sensative (MaZw)

Mekade lite med projekt #SmartaHem igår och monterade en ny Z-wave sensor som stänger av elelementet när fönstret i rummet är öppet. Det var den korta versionen, läs vidare för mer detaljer.. :)

Recension-Strips--by-Sensative

Strips by Sensative

Strips by Sensative är en ~3 mm tjock skena man klistrar fast i dörr eller fönsterkarmen och i den delen av fönstret/dörren som öppnas sätter man ett litet bleck, även den med dubbelhäftande tejp.

När avståndet mellan båda dessa delar är mer än 30 mm skickas en öppet signal till din Z-wave styrbox (modermodemet?).

Rengör-Fönsterkarm-Strips-Montering

Placering-Strips-MaZw

Montering-Strips-MaZw-1101011

Manual / Montering

Läste manualen, den detaljerade delen, flera gånger men den bara rörde till det och jag erkänner att jag gjorde fel. På blecket och på listen fanns e liten "stjärna" och jag trodde då att dessa skulle ligga PÅ varandra när fönstret var stängt men det var mycket enklare än så.

Börja med att ta bort den runda magneten och det lilla blecket från Strips-listen men låt den långa skyddsplasten sitta kvar.

Du monterar Strips-listen tillfälligt med den lilla dubbelhäftande kudden och testar så att fönstret går att stänga utan att listen tar i.

Därefter kollar du att det lilla blecket får plats efter änden på den raka ändan av listen, se ovan bild. Är det ett bra ställe att klistra där så smacka dit blecket, inte svårare än så!

Stripe-Anslut-Znet-Rund-Magnet-Process

Lägg-Till-Strips-MaZw

Strips Uppkoppling Mot ZNet

Logga in på Telldus live och lägg till en ny Z-Wave enhet för att starta sökningen.

Använd nu den runda magneten och lägg den tre gånger över den runda änden av listen, detta gör listen upptäckbar för Znet och du kommer vidare och kan döpa den enligt din namnstandard.

Jag kör S för sensor + löpnummer och så en kort beskrivning för att få alla Sensorer att sorteras efter varandra. Välj en standard som du förstår men tänk till lite redan från början för det blir snabbt rörigt annars.

Kontrollera att du ser i Telldus Live när fönstret är öppet och stängt, fungerar allt märker du ut var listen satt, tar bort den långa plasten och trycker dit listen permanent. Var noga för när du väl tryckt dit den med dess riktiga dubbelhäftande tejp så går den inte att flytta utan att förstöra den!)efter detta kan du inte flytta den.

Snabba Fakta:

Batteriet är inbyggt och ska hålla 10 år. Listen ska tåla temperaturer mellan -20 och +60 grader celcius och det ska tåla lite regnvatten.

Tjockleken är 3 mm och får 2st enkronor plats så får en Strips plats.

Räckvidden är 40 meter eller upp till 150 meter om en annan Z-wave enheten finns i närheten och fungerar som en repeater (förstärkare).

Fönster eller dörrar gjorda i metall/aluminium rekommenderas inte eftersom de stör magneter och signaler.

Kort DemonstrationsVideo

Satte ihop en enkel "Händelse" i Telldus Live eller egentligen TVÅ, en som triggar på öppet fönster och slår av elementets dosa och en som gör precis tvärtom.

Se ovan lilla filmsnutt där detta demonstreras.

Elementet slås även av på vardagar vid 09:00 samt en timme innan solen går ner och har du en givare som skickar uppgifter om värme så skulle du även kunna stänga av det när värmen i rummet nått en viss temperatur. Allt går med vilja, fantasi och lite Z-vågor! :)

Test-Strips-MaZw-1101011

Summering: Strips for Z-Wave

Om man bortser från min klantighet vid läsning av instruktionerna så är monteringen av Strips grymt enkel (eller så KAN det ju även vara att den långa beskrivningen ÄR lite väl rörig?). Funktionen är i alla fall helt perfekt och riktigt snabbt går det också. Ingen jobbig fördröjning på flera sekunder.

Bytte även element-styrdosan till en Z-Wave som automatiskt mäter hur mycket el elementet drar. Det coola i och med dos-bytet är att Strips-enheten med sitt lilla batteri nu drar nytta av Z-Wave dosan och använder den som en repeater för att både få starkare signal och spara sitt batteri, smart!

Z-Wave enheterna är mycket trevliga att jobba med och vill man programmera enheterna med nåt eget system i framtiden så är de mycket mer öppna och mer gjorda för detta.

Enda nackdelen med strips är att de idag kostar runt 500:-/st men priset lär sjunka och skulle inte bli förvånad om fönstertillverkare snart kan bygga in denna typ av teknik i sina fönster mot en liten tilläggskostnad. Varför inte fjärrlåsning av fönstren också och styrning av persienner via en Z-Wave sensor som känner av sol..

Läs gärna mer kring mitt projekt med #SmartaHem som bara börjat.

0 Besökare har kommenterat :