Skillnader: Cykelpendla Med Racer VS MTB

Sedan jag köpte racern så har jag cykelpendlat något mer med den men ändå tagit MTB'n de dagar som jag hade möjlighet att pendla över Järvafältet.

Jag tänkte nu skriva lite om för och nackdelar när man cykelpendlar med en racer kontra MTB.

Cykelpendla-Racer-vs-MTB

Fördelar: Cykelpendla med 29" MTB

En mountainbike klarar av dåliga vägar och vägbyggen galant, den går att gena med över grusvägar och du kan hoppa/köra ner från höga trottoarkanter utan att oroa dig för punktering eller hårda dunsar.

Med stora 29" hjul rullar du även lätt när det är plant och går utför men i motvind tar du tack vare körställningen emot massor av vind och farten sjunker drastiskt (om du inte ökar effekten d.v.s).

En modern MTB har ofta skivbromsar vilka är överlägsna när det regnar och du kan även montera dubbdäck på en MTB, om du vill cykla året om..

rullning-hastighet-racer-vs-MTB

Fördelar: Cykelpendla Med Racercykel

Med en racer cykelpendlar du främst på slät asfalt och vägar där du inte har några större skarvar/ojämnheter = Du cyklar alltså helst utmed en bilväg.

Jag känner mig något begränsad med en racer efter att ha cyklat mycket med MTB. Jag har övergått till att nästan bara cykla utmed en bilväg och detta retar många bilister som markerar genom att köra extra nära. Nackdelen med att cykla bilvägar är att du måste stanna för rödlysen och på vissa ställen stå still frustrerande länge..

Fördelarna är dock att du på släta vägar kan hålla en riktigt hög fart och tar inte heller så mycket motvind om du kryper ihop. Detta medför att du inte blir lika trött och kan då pendla oftare och/eller längre.

Lasta-Racer-vs-MTB-Minibuss

En Racer Tar Mindre Plats I Bil

En annan fördel om du kombinerar bil och cykel är att en racer lättare går IN bak på en bil. På vår #CrossTouran går Scott CR1:an in på tvären bak om man snabbt snäpper loss hjulen.

CX/Gravel inte helt ute än..

Så med detta sagt/skrivet så förstår jag varför nya CX/Gravel blivit så inne. Deras däck ger sämre rull jämfört med en racer men mycket bättre grusegenskaper fast jag undrar om inte folk ändå cykelpendlar med sådana som om de vore racercyklar och väljer bilvägar?

Skulle gärna testa Väsby-City-Väsby med en gravel och jämföra mot min Scott CR1:a.

Har du kontakter med cykelhandlare eller har en Gravel med XL ram att låna, hör av dig till mig på: fixarfarsan@hotmail.com.

Läs gärna mina andra arkiverade inlägg kring ämnet #Cykel.

0 Besökare har kommenterat :