Test: Hyundai Kona 1.0 2WD Premium

Nu var det ett tag sedan jag publicerade ett biltest och det beror på att jag helt enkelt inte haft energi till att låna pressbilar (jag vet, ett riktigt I-landsproblem att inte orka låna nya fina testbilar).

Detta inlägg skall i alla fall handla om en liten högbyggd, snål krabat som jag långtestade under sommaren.

Den röda bilen heter i alla fall Hyundai Kona 1.0 2WD och har en liten 3-cylindrig motor under huven, manuell låda och framhjulsdrift.

Testbilens utrustningsnivå var den högsta av tre, d.v.s. Premium.

Front-Hyundai-Kona-1.0-Turbo-2WDRear-Hyundai-Kona-2WD

Hyundai Kona - Exteriör

När jag testade Hyundai i30 Kombi så hyllade jag dess cleana design och även om Kona har en hel del element gemensamt med i30 så är Kona snäppet mer "överdesignad".

Rakt framifrån är Kona-designen riktigt bra (bl.a. riktigt coola smala framlysen) men går jag och ställer mig bakom konan så kan jag inte riktigt förstå varför Hyundai valde att sätta sektioner med belysning nertill, i höjd med hjulhusens ovankant. Hade dessa lampgrupper åtminstone varit mörktonade hade det varit en helt annan sak men nu känns de tyvärr lite 90-tal..

Det finns 9 olika karosskulörer att välja på och min favorit är en grå lack som heter "Lake Silver Metallic". Den matchar de mörkare skärmarna riktigt snyggt! Väljer man mer färgglada färger kan man även få dessa "pigga" färger på delar av bilens interiördelar.

Notera röda linjer på bilderna nedan.

Interiör-Hyundai-Kona-2018

Hyundai Kona - Interiör

Designen på insidan av Kona är modern, stilren och interiören påminner mycket om insidan av Hyundai i30 men Kona är en halv storlek mindre. Så om utsidan är lite överdesignad så är insidan istället lugn och städad.

Väl parkerad i förarsätet så blev jag snabbt kompis med sittkomforten och förarmiljön. Allt sitter där man förväntar sig.

Bilen hade en modern skärm men alla funktioner hade inte frenetiskt flyttats dit utan de mest vanliga var fortfarande knappar, som låg uppradade i snygga led med upplysta ikoner. Även om jag gillar den rena stilen som knapprensade bilar med storskärm har så är det ändå lite befriande att snabbt kunna dutta till kupécirkulering via en hederlig knapp när en gammal diesel osar rök framför en..

Utrustningsnivåer

Kona säljs i tre utrustningsnivåer och utöver dem kan man i princip bara välja till kulör.

Lägsta nivån heter Life (164.900kr) och då får man plåtisar, elhissar fram & bak, eluppvärmd ratt, manuell AC och säkerhetssystem som autobroms, farthållare, filhållningsassistenter m.m.

Mellannivån heter Trend (184.900:-) och ger dig allt i Life men även en större touchskärm, Carplay, ACC, Regnsensor, Blind spot detection och 17" fälgar för att nämna några av dem.

Högsta nivån som jag testade ihop med minsta bensinmotorn heter Premium (204.900:-) och det ger utöver ovan exempel även 18" fälgar, största skärmen, en mycket trevlig navigator och en riktigt välljudande stereo med feta amerikanska KRELL högtalare i dörrarna.

Hyundai-Kona-2WD-1.0-Testad

Köra Hyundai Kona 1.0 2WD

Kona 1.0 2WD har en liten kompakt trecylindrig T-GDI turbomotor på 1 liter som ger ett morrande knatter till motorljud när man pressar den hårt.

På pappret låter 1 liter och tre cylindrar lite klent men motorn ger 120 hästkrafter vid 6000 varv och 172 Nm mellan 1500-4000 varv.

0-100 tar enligt faktabladet 12 sekunder men trots detta upplevde jag Kona 1.0 som pigg och alert.

Mycket av "piggheten" beror på att chassit är så bra och Hyundai har lyckats göra den något förhöjda bilen (markfrigång: 17,1 cm) både stum i kurvor OCH komfortabel på dåliga grusvägar.

Tjänstevikten på Kona ligger på 1,3-1,4 ton beroende på utrustning så det förklarar att den inte dunsar så tungt i ojämnheter och ska du dra släp kanske du vill veta att Kona 1.0 2WD inte får dra mer än 1200 kilo oavsett körkort.

Färddatorn stannade på 0,58 liter/milen efter min vecka ihop med Kona 1.0 och detta var rätt bra eftersom blandad körning enligt bilens instruktionsbok ska ligga på 0,55-0,57.

Skatten ligger mellan 2445-2873:- under första tre åren, därefter sjunker den till 668-756:- (beroende på utrustning).

Svenskt-Test-Hyundai-Kona

Summering: Hyundai Kona 1.0 2WD

Kona ÄR en "överdesignad" bil på utsidan som ska väcka känslor och antingen gillar man designen eller så gör man det inte. Gillar man utsidan och väljer Kona med 1.0 och 2WD så får man en lättjobbad, smidig bil som bjuder på en hel del körglädje och komfort samtidigt som den inte kostar skjortan att hålla rullande.

Väljer man dessutom utrustningsnivån Premium får man väldigt mycket "lull-lull" och avancerade säkerhetssystem som för några år sedan bara fanns i dyra lyxbilar.

Även de lägre utrustningsnivåerna ger duktigt med moderna tillval och alla tre ger dig 5 års nybilsgaranti med fri körsträcka med lika lång vägassistans.

Läs gärna mina över 200 andra #Biltester eller kolla in mina andra inlägg taggade med #Hyundai eller större #SUV:ar.

Ett sista slutord innan du surfar vidare!

Om du hade nytta av eller bara gillade att läsa ovan artikel, dela gärna länken hit med dina vänner eller på någon kul social plattform!

I mitt #Arkiv hittar du de tio senaste artiklarna listade, en snabb sökfunktion och även mappar för varje ämne jag någonsin skrivit om.

Följ eller kontakta mig gärna via Instagram.