-->

Cykeln Knirrar & Knakar - Oljud Från Framnavet?

En cykel skall enligt mig rulla tyst, utan obalans, vibrationer och andra störande oljud, annars får man ta sig tid att felsöka och åtgärda oljudet.. Eller börja åka kommunalt till jobbet! :)

Öppna-Framnav-Crescent-Zepto-Pro

Tips1: Öppna Framnavet & Fetta In

Under långcyklingen till Furuvik så hörde jag att min Crescent Zepto Pro började knaka när man trampade lite hårdare. Eftersom cykeln har en kolfiberram så "ekade" liksom knaket i hela ramen.

Oljudet, eller knaket/knirret kom vid varje hårdare tramptag och fanns där även om jag stod och trampade så jag var nästan säker på att det kom från framnavet. Hade det bara funnits där när man satt och trampade så hade det mycket väl kunnat vara sadelstolpen som knakade eller sadeln.

Framnavet på min Crescent är busenkel att öppna, med en vanlig 10mm insexhylsa eftersom den har en inbyggd utdragare.

Fixa-Knak-Knirr-Från-Navetfixa-bort-oljud-cykeln-med-fett

Rengöring, Infettning och Åtdragning

Gjorde rent allt och drog även åt framdrevets fyra bultar, varav en var lite lös. Därefter riktigt med fett in i navet och lagren.

Montera-vevarmar-cykel-moment

Återmontering + Torka Bort Överflöd

Återmontering var lika lätt som demonteringen så hela denna operation att smörja in navet tar 10 minuter, max.

Drog även till bakhjulet som gick att spänna åt en aning och torkade därefter bort allt överflöd av fett.

Summering, Saker Som Skapar Oljud

Summerar här nedan lite olika saker som också kan föra oljud på en cykel och hur man oftast åtgärdar det.

Kedjeskyddet tar i kedjan: En klassiker på gamla cyklar, oftast bara böja till skyddet om det är gjort av metall eller justera fästena.

Det knakar/knirrar bara när du sitter ner: Märk upp sadelstolpens position med lite eltejp, demontera, gör rent, fetta in och återmontera. Är det inte själva stolpen som knirrar så kan det vara själva sadeln, lossa spänning på alla bultar och spraya in något som smörjer innan du drar åt eller så märker du upp hur den var inställd och öppnar och gör rent allt samt fetta in före återmontering.

Det knirrar/kvittrar om pedalerna: Gör rent och fetta in fjädrarna på SPD pedalerna samt lägg på en klick lagerfett även på skornas clip.

Det knirrar/knakar om styret: Samma sak här, öppna, gör rent och lägg på lite fett i fästet samt dra åt enligt föreskrivet moment.

Växlarna rasslar: Tvätta, smörj in och justera.

Det knakar/knirrar om framnavet: Läs detta inlägg från början och dra även åt hjulen, men inte FÖR hårt så du inte drar sönder något eller inte får loss dem sen. Ibland kan man tro det är framnavet som för ett oljud när det i själva verket är ett "löst" bakhjul eller en något för lös kassett bak.

V-Beläggen tickar mot fälgen: Lossa v-bromsen från sitt fäste, gör rent, fetta in så att bromsen fjäder orkar hålla dem i mitten.

Skivbromsarna tickar mot skivan: Lossa okets bultar lite, pressa ihop bromshandtaget och håll det intryckt medans du drar åt oket igen.

Kommer du på nåt annat, kommentera och dela sedan inlägget med någon du känner som skulle kunna tänkas ha nytta av det..

Du hittar alla mina andra cykel-inlägg under arkivtaggen #Cykel.

0 Besökare har kommenterat :