Test: LightAir IonFlow Luftrenare (Jonisering/Utan Filter)

Minsta grabben i huset har väldiga problem med gräs och andra pollenallergier så för att underlätta hans andning så gjorde vi under våren ett test ifall en LightAir IonFlow Luftrenare kunde göra någon skillnad för honom.

Test LightAir Luftrenare Fungerar De?

Många Tester Är Köpta

Googlade och läste en massa tester och artiklar inför köpet av luftrenare men blev bara mer och mer frustrerad eftersom mer eller mindre varje testvinnare i olika tester var det märke som i själva verket hade bekostat testet.

Så jag gjorde en chansning, gick på en rekommendation och köpte hem en LightAir IonFlow Evolution luftrenare med avspolningsbart metallfilter från siten luftrenare.se.

LightAir Unboxing Delar Ingår

Uppackning & Montering

Steg ett efter leverans var montering, som tog 2 minuter eftersom jag valde att inte sätta dit stötskyddet (lite plottrigt att sätta ihop) då vi inte längre har småbarn och den spontant kändes i vägen för maskinens optimala funktion.

Luftrenare Jonisering LightAir

Lightair Joniserar Pollenpartiklarna

Lightair är väldigt tyst, den låter endast som en surrande fluga i ett annat rum och det beror på att den inte har någon fläkt.

Istället sitter det tre nålar i toppen som joniserar, alltså laddar luftens partiklar negativt så att den positivt laddade metallcylindern sedan kan dra partiklarna till sig. Att cylindern är laddad med elektricitet känns ifall man tar på den, men strömmen är låg och det är ofarligt, det kan dock vara  lite "stötande" om man inte är beredd på't.

På 1 meters avstånd från maskinen ska det finnas 250.000 negativt laddade joner per cm3.

Denna typ av luftrenare fungerar bäst om den står 1 meter från andra föremål och om luftströmmarna i rummet inte är alltför kraftiga.

Just denna Evolution modell sägs täcka ett rum på 50 kvm och därför har den stått i husets ~50kvm stora övre plan, i ett allrum som ligger mellan alla fyra sovrummen.

Det har skrivits en del om att vissa luftrenare skapar skadligt ozon men enligt LigthAir så skall denna IonFlow inte skapa något sådant, dock har jag såklart inte kunnat verifiera detta.

Elförbrukning LightAir Luftrenare

LightAir Strömförbrukning

Eftersom maskinen saknar fläkt så drar den rätt lite ström, runt 4 W har jag mätt upp förbrukningen till. En luftrenare med aktivt kolfilter och stora fläktar kan dra betydligt mer.

Luftrenare Utan Filter Rengöring LightAir

Summering/Testresultat

Efter att LightAir IonFlow luftrenaren stått på i en vecka ungefär så var det dags för första avspolningen av filtret. Då var den täckt med ett luddtäcke men även en del små svarta partiklar.

Jag hade väntat mig lite mer synliga partiklar på metallcylindern men joniseringstekniken gör även att pollenpartiklar blir tunga och landar på golvet och så länge grabben inte andas in dem så är det en win.

Update: Spolar man av filtret varannan vecka så är täcket ungefär 1-1,5mm tjockt och man får även torka av själva ställningen då den drar till sig partiklar.

Listpriset för LightAir IonFlow är runt 3500:- och det är lite saftigt anser jag eftersom man inte kan se OM den fungerar då den lilla mängden partiklar som fastnar på metallcylindern inte riktigt känns som "alla som cirkulerat i rummet", om ni förstår hur jag tänker..

Dock så har den sina fördelar då joniering även sägs kunna stoppa riktigt små partiklar som doft och olika virus så jag ger den ändå en längre chans. Den har dessutom en snygg blå nattlampa, den drar inte så mycket ström och man slipper köpa/byta filter, jag ger den totalbetyget 4 av 5 luftrenarpoäng.

Arkiverar detta inlägg under #PrylTester där jag kommer spara andra likande tester som inte platsar under någon annan arkivtagg.

0 Besökare har kommenterat :

 
-->