-->

Test: Skoda Octavia Combi TSI 1.0 2017

Nu har jag snart ägt denna Skoda Octavia Combi TSI 1.0 från 2017 i över 6 månader och jag tänkte därför summera dess bra och dåliga sidor i ett biltest-inlägg, ett riktigt äkta långtestinlägg alltså :)

Test-Skoda-Octavia-Combi-1L-2017Skoda-Octavia-Combi-Test-Recension

2017 Hade En Snyggare Front

Det började med att jag testade en helt ny Octavia med samma lilla motorn med tre cylindrar och 115hk.

Tyckte dock att fronten är snyggare på denna 2017 så det blev en lätt beggad med 2000 mil på mätaren istället för en ny. Dessutom fick jag med dubbade vinterhjul och den låga miljöskatten på 360:-/år eftersom bilen följde de gamla skattereglerna.

Om ni vill se den nya fronten med sina tvådelade lysen, kolla mitt inlägg där jag recenserar Skoda Octavia Combi RS 245.

Baklysena på denna 2017 lyser riktigt fint i mörker, moderna smala LED liknande slingor på båda sidor.

Har faktiskt långtestat även en Octavia Scout 4x4 (2015) där ni kan se hur samma typ av baklampor lyser i mörker..

3-cylindrig-motor-Skoda-OctaviaFörbrukning-Skoda-1.0

Snål Trevlig 1.0L Motor

Motorn var alltså det som främst gjorde att jag fastnade för Octavia. Denna lilla motor på 3 cylindrar och 115hk drar helt linjärt och har en trevlig effekt som räcker gott till vardagskörning och även för att dra släp med.

Den är dessutom väldigt snål på soppa och 0,45 liter BENSIN per mil är inga större problem att komma ner i. Detta är exakt den deklarerade förbrukningen vid blandad körning enligt NEDC och då skall den hosta ur sig 105 gram koldioxid per km.

Min kärra är en manuell sexväxlad bil och det händer ibland att man får motorstopp (tack vare lite svag på låga varvtal) om man är lite oförsiktig med dragläget men man lär sig.

Bakom ratten känns Octavian lättkörd och.. lätt. Tittar man i pappren så ser man att denna stora kombi på nästan 4,7 meter har en väldigt låg tjänstevikt på 1342kg, rätt bra jobbat av Tjeckerna.

Octavia-Webasto-Dragpaket

Drag & Webasto-paket

Min Skoda hade dragpaket och webasto-paket, två tillval (mina krav) som jag dagligen använt under hösten och vintern.

Tyvärr fick jag lämna in bilen för att få webasto-fjärrkontrollen fixad men efter det har allt fungerat galant.

Skoda-Octavia-Baksäte230V-uttag-skoda-octavia

Stora Sittutrymmen + 230V Uttag

Octavian har rejäla säten och man sitter bra. I baksätet har man väldigt bra med plats och min kärra hade även ett 230V uttag för att kunna ladda sin laptop eller stoppa i en vanlig mobilladdare.

Lastutrymme-Skoda-Octavia

Octavia Combi = Rejäl Laståsna

Som lastbil har Octavia Combin hittills inte misslyckats en enda gång och ovan ser ni sex köksstolar och ett tillhörande köksbord som gick in utan att den elektriska bakluckan tog i.

Octavian har svarta rails och samma standardtakräcken som en gång köptes in till gamla minibussen passar rakt över även på denna.

Octavia Summering, Bra och Dåligt:

Det mesta är faktiskt mycket bra på Octavian. Vettigt inköpspris på 160.000:-, låg skatt (360:-/år), snål och bekväm att köra, smålyxig inredning med lysen vid fötterna och hela inredningen har stilrena färger och bra känsla i knappar och vred. Bra funktioner, trevliga stereo med stöd för carplay.

Negativt med bilen är att den är lite gubbig/tråkig och just min bil har väldigt små och lite mesiga fälgar på sommarhjulen som spär på detta intryck men denna bil köptes främst för att vara just en anonym transportör från A till B så..

UPDATE! Nu har den fått lite roligare 18" fälgar från VW Scirocco.

Har haft bilen inne på verkstad för att få bort ett knarrande ljud men det hittade in verkstaden och jag fick betala för felsökningen. Ljudet hörs fortfarande varje gång man kör över farthinder men orkar inte ta tillbaka bilen igen och riskera mer felsökningsfakturor så denna lite gnidiga kundservice sätter jag på minuskontot.

Läs mer liknande inlägg under #Biltester, #Skoda eller #Kombi.

2 Besökare har kommenterat :
Dewd sa...

Hade för några år sen en octavia -15 som knarrade i instrumentpanelen vid passagerarsidan. Sålde den efter 5 mån... Men nu är jag inne i bilbyte-funderingar igen och kan inte riktigt släppa hur kompetent octavian är! Min hade 17” och var dock ganska bullrig på motorväg. Håller med om att gamla fronten är snyggare.

Anonym sa...

Har du verkligen gått på förbrukningen på färdddatorn? Den brukar väl inte visa rätt? T.ex. min V70 visar 4,6 på datorn men räknar man på pumpen blir det 5,6. Och det är ju nästan 25% fel.