-->

Test: Crescent Rask R30 (Kolfiber Hardtail MTB)

Denna Söndag skall vi snacka Mountainbike igen och denna gång handlar det om en helt ny hardtail med kolfiberram från Varberg med modellnamnet Crescent Rask R30.

Crescent Rask R30 Test

Lidingöloppet MTB Inställt

Egentligen var det tänkt att jag skulle cykla Lidingöloppet MTB63 även i år och just med denna cykel men Coronautbrottet ställde in loppet och kortade således även ner min testperiod något.

Jag hann ändå med att både långcykla, jobbpendla vintertid och även gegga runt i väldigt blöt vårskog med denna lätta mountainbike.

Hal sadel + Bra Körställning

Intrycket efter första milen med R30 var att sadeln var halare än jag var van vid och att ramens geometri var spot on för min kropp utan att behöva ens skifta till en kortare styrstam som jag normalt gör på alla cyklar.

Snygg Uppiffad Design

En annan sak jag tänkte på direkt, faktiskt redan innan jag ens satt mig på hojen var att den "nygamla" stora kromade loggan kändes så jäkla rätt mot den mörka pearl-glittrande gröna ramen.

Klassiskt Crescent men ändå fräscht moderniserat!

SRAM Eagle GX MTBCrescent Rask R30 Eagle Växelreglage

12 SRAM GX Eagle Växlar

Velo & Oxygen i Sickla ställde in växlarna (SRAM GX Eagle) innan jag plockade ut cykeln och detta gjorde att växlingarna blev både effektiva och riktigt roliga.

Dels smäller de i med en sån aggressiv skön precision men även att hela drivpaketet känns så lätt att trampa runt då det bara sitter ett lätt kugghjul fram.

Växelreglagen var dock lite småtrånga under vintern om man som jag hade jättefeta skidvantar..

Alert Styrning

Styrningen på Rask R30 ger mycket känsla och kändes i början lite nervös i högre farter men man vänjer sig snabbt och jag skulle summera den som "alert" istället för nervös.

Är man en mer avancerad skogscyklare än vad jag är så har man en mycket teknisk och snabb skogsmulle i Rask R30, trots att den alltså rullar på stora 29" hjul (Kenda Booster TR XC 29x2.20).

De luftdämpade framdämparna hade 100 mm slaglängd och gjorde sitt jobb med samma precision som växlarna.

Pendla Kolfiber MTB Crescent R30

Rask R30 Summering

Av alla cykeltyper så är jag faktiskt närmast en MTB cyklist, fast jag är inget jättestort fan av teknisk geggskog utan gillar mer hårdare underlag som grus och asfalt där man kan trampa på och njuta av komforten hos en lättrullad MTB med 29" hjul.

Dessa lätta, lättrullade och lättrampade MTB cyklar lämpar sig även till pendling och 4-5 mils etapper går riktigt bra att köra med Rask R30. Körställningen är som redan sagt RIKTIGT bra men givetvis tar man mycket vind eftersom styret är brett.

Så det mesta hos Crescent Rask R30 går hem hos mig men det skall det göra också på en cykel som har ett listpris på närmare 30 tusen (29.995:-).

0 Besökare har kommenterat :