-->

Montera Eldosor, Dra Flexrör/Elkablar

Nästa fas i väggrelationen är att förbereda för elen genom att sätta fast alla dosor och dra fram elkablar i flexrör.

Borra-Reglar-El-Flexrör

Drog flexrören genom att borra i reglarna, vissa säger kanske att det är bättre att "jacka ur" regeln men i dessa icke bärande väggar spelar det ingen roll hur man gör.

Fästa-Eldosor-Reglar

Använde flex-rör som jag hade liggande i garaget, hade jag köpt nya hade det självklart blivit sådan med fördragen kabel i.

Vill man göra det lite lättare för sig så räknar man ut längd på flexrör och drar kablarna i dem utanför väggen och sedan trär i röret med kablar i samt klamrar fast de lite.

Eldosor-Borr

Med en dosborr får man snygga hål, gäller att mäta rätt bara om man inte har såna där proffsgrejer som hjälper till att hitta dosan bakom gipset. :)

Inkoppling-Gamla-Uttag

Drar fram elen till befintliga kontakter i gamla väggen som det ligger spänning i. Det är därifrån matningen kommer ske.

Vilka-Färger-Elkablar

Allt detta som jag gör är helt ok att göra som amatör. Kolla bara vilka färger "elektrikern" vill att du ska dra om du är osäker. Frågar du en elektriker så vill de säkert göra även denna del som tar en del tid, som går att fakturera! :)

Dra-El-Dosor-Flexrör

I huset var det svart och blå som var fas och nolla sedan tidigare, drog även kabel för att i framtiden gå över till jordade uttag i hela huset.

Spana gärna in den nya snabbare arkivsidan där du hittar mer om detta projekt under taggen #ByggaInnervagg eller så kan ni ta och kika på nya inlägget från 2019 där jag har en elektriker som gör liknande jobb när jag drar om el över undertaket.

7 Besökare har kommenterat :
Unknown sa...

Varifrån drar du kabeln?

FixarFarsan sa...

Drar bara fram sladdarna till "gamla väggen". Ska sedan få elektrikerhjälp med själva inkopplingen. Lite trappkontakter å sånt som ska kopplas om i samma veva :)

Anonym sa...

Byggde om ett badrum .Satt elrören själv elgubben blev skogstokig.Han ville inte göra jobbet.Näste elgubbe fixade elen.

FixarFarsan sa...

Delvis förstår jag Elektrikernas surande när de kommer hem till hempulare som redan "förberett" men så länge det följer standarder och lagar så tycker jag de kan ta det annars får man hitta en annan elektriker som du gjorde..

Anonym sa...

Eftersom man inte ens får dra elrören själv, så förstår jag om en elektriker inte gillar sånt..

FixarFarsan sa...

Man bör nog ha bra.. kontakt med sin elektriker och prata igenom vad man kan och inte kan förbereda som amatör så att det inte blir.. spänningar när hen sedan ska komma och ansluta kablaget.

Anonym sa...

Lagen säger att t.o.m. förläggningen av rören är installationsarbete. Att sedan dra FK själv är ännu värre. Men när man t.o.m. har kunnat se felet i TV-program om renovering, så är det inte konstigt att okunskapen är så stor. Har själv åtgärdat hemmafixares installationer som brunnit i väggarna.