-->

Bråk om Speltid? Begränsa Speltiden i PS4, Windows/XBOX

När man var liten själv bråkade man om hur sent man fick vara ute men idag rusar barnen hem direkt efter skolan och bråkar sedan om hur mycket de ska få spela varje dag..

Bråk-Om-Speltid

Sluta Bråka - Låt Systemen Begränsa

Ett jäkligt jobbigt jidder så nåt måste man försöka göra åt det och idag finns det rätt bra funktioner som automatisk håller koll på hur mycket ungarna spelar.

Bilden ovan är inget "montage" för detta inlägg utan det gick så långt en dag att jag ryckte loss sladdarna, la enheterna ute på altanen och frågade om de ville att jag skulle göra plastbitar av dem? Fick deras uppmärksamhet (en stund i alla fall, innan de började kalla mig helt knäpp) och idag funkar det aningen lite bättre då vi har aktiverat begränsningar i Playstation network "PSN".

Summering-Speltid-PS4

Speltidsbegränsning i PS4

För att kunna begränsa speltid i PS4 så måste ungarna ha konton skapade som barnkonton under ett familjeöverhuvud.

Dessa konton delar även pengar som du laddar upp och kan senare göras om till riktiga fullvärdiga konton om man vill.

Som ni ser ovan så kan man alltså via PS appen på sin telefon se hur mycket varje unge har spelat, även utan att slå på några begränsningar.

Begränsa-Speltid-Sony-PS4

Inställningar För Speltid i PS4

Du kan ställa in tidigaste starttiden (inte före 9 på helger t.ex.), antal timmar per dag och hur sent de får spela och sätta olika regler på vardagar och helger.

Du kan även välja vad som skall hända när speltiden är slut och vi kör numera att de bara blir störda med en stor blaffa som säger att tiden är slut istället för att konsolen bara stänger ner mitt i ett spel.

Begränsa-Speltid-XBOX-Windows-10

Begränsa i XBOX och Windows 10

På XBOX och i Windows 10 har man ytterligare lite mer settings och där kan man även slå på att man får en veckorapport över vilka siter barnet har besökt och även begränsa internetsurfen från siter som inte är lämpliga för mindre barn.

Man måste först länka ihop kontona så att man är i samma familj och därefter har du som förälder admin-rollen. Du gör allt på denna sida efter att ha loggat in med ditt Microsoft konto här på denna logiska sida: https://account.microsoft.com/family/

Vad Har Då Fungerat Bäst?

Att konsolen bara stänger ner efter en viss tid mitt i spelet är lite drastiskt och skapar mycket bråk här och att ofta ändra speltiden eller lägga till (ja, man kan välja att lägga till extratid som bara gäller den dagen) tid är inte helt smidigt. Så att bara informera om att tiden är slut brukar trigga deras samvete rätt bra.

Största sonen har ingen begränsning på sin nya Windows 10 gaming-laptop utan brukar sköta det rätt ok ändå numera, för han vet att hans farsa gärna slår på det igen om han börjar missbruka.

Skriv gärna en kommentar och berätta hur ni gör hemma hos er kring speltiden eller om du inte hittar hur man ska göra?

Läs gärna fler liknande inlägg under arkivtaggen #Gaming.

5 Besökare har kommenterat :
Johan sa...

Intressant! Vår största är bara 5 men jag har börjat fundera på denna utmaning. Tack för tipsen!

FixarFarsan sa...

Vassego! Återkom gärna och berätta sen hur du/ni gjorde hemma hos er med ungarnas speltid!

Unknown sa...

Hej! Har du något tips hur jag ska göra om jag råkat ange mitt barn som familjeöverhuvud. Kan ingenting göra med hans konto eftersom han styr sig själv då. Har försökt byta men det går inte. Tar tacksam emot hjälp då jag ej vill radera hans konto då jag är osäker på om allt går förlorat då som han spelat ihop på fortnite. / Sandra

exilkullan sa...

Min son byter bara användare eller skapar en ny... Kan man inte göra så att hela playstation sluter funfera?
Frustrerad...

FixarFarsan sa...

Raderar eller byter man konto så får man nästan garanterat börja om tyvärr så det skulle jag inte göra om ni plöjt ner massa pengar i Fortnite skins.

Jag har för mig att man kan låsa så att barnen inte kan skapa nya konton men å andra sidan så vill de väl ha sitt konto med rätt "skins" när de loggar in och nya konton saknar väl också Plus-medlemskap = online funkar inte?