-->

Nytt Hjulset (Nya Cykelhjul Med Kanttråd)

Nu kan jag andas ut lite mer och n j u t a av nya cykeln, för den har äntligen fått på ett par nya kanttrådshjul.

Kort bakgrund:

Cyclocrossen jag köpte hade nämligen tubdäck för tävling när jag fick hem den och efter att bakhjulet tog och sprack en tidig morgon på väg till jobbet (dock p.g.a. felmontering) så blev jag lite less. Efter detta så bestämde jag mig för att återställa cykeln till vanliga hjul, alltså såna med klassisk slang och även sätta på mer anpassade däck för cykelpendling.

Schwalbe-G-ONE-CyclocrossBontrager-Mustang-Elite-TLR-29

Bontrager Elite + Schwalbe G-ONE

Ovan ser ni slutresultatet. Det blev nya MTB-fälgar från Bontrager som var märkta 29" men fälgen har samma diameter som en vanlig 28".

Dessa skoddes med lättrullade Schwalbe G-ONE som är ett allround däck. Jag har kört med maxtryck på 7 kilo och då rullar dessa riktigt lätt på både asfalt och grusvägar. Trots hårt tryck är komforten helt ok (35mm bredd på dem) men greppet är givetvis sämre på grus än med de gamla CX-däcken.

De gamla hjulen var väldigt lätta och saknade även slang så dessa nya hjul väger 300 gram mer (men hela cykeln ligger fortfarande på under 10 kg).

Mät/Kolla Noga Innan Du Köper

För ett tag sedan så publicerade jag denna guide - Hur man köper rätt cykelhjul till cykeln och jag följde faktiskt mina egna tips när jag beställde mitt nya hjulset till Zepto pro'n.

Ska man köpa nya hjul så väljer man diameter på fälg och vilket typ av fälg man är ute efter, växlar/kassett på bakhjulet, bromstyp, vilka axlar man har fram/bak på cykeln och får då fram alla fälgar som matchar valen.

I mitt fall fanns det bara ett enda par hjulpar som passade den unika specifikation jag behövde och dessa beställde jag hem.

Bygga-Montera-Nya-Cykelhjul

Montering av Slang + Däck

Monteringen var superlätt och det "svåraste" var faktiskt att få fälgbandet helt perfekt.

Vissa säger att man inte behöver fälgband, andra att ett varv svart eltejp går lika bra men dessa kostade inte många tior till båda fälgarna och jag tyckte de kändes bra mycket mer gedigna än svart eltejp.

Monterade därefter däck och slang och vid 6 kilo poppade däcket på plats och vid 7 slutade jag att pumpa - Montering av däck + slang klart!

Montera-SRAM-XD-Body

Flyttade över Kassett + Skivor

Flyttade sedan över SRAM XD kassett och bromsskivor från gamla hjulen, monterade på hjulen på cykeln och tog en testrunda för att kolla att däcken var jämna och att bromsarna fungerade. Bromsarna gnisslade lite och krävde därför en kalibrering. Detta gör du genom att lossa oket lite, hålla in bromshandtaget hårt och sedan dra fast bromsoket igen.

Grymt skönt att få på nya hjul som går att laga vid vägkanten, nu är det bara att trampa på mil efter mil efter mil.. Vid det här laget har dessa hjul faktiskt redan rullat över 400km.

Läs mer om hur man byter kassett samt monterar 6-bult skivor på en fälg med centerlock under nedan cykel-arkiv-länk, där hittar du även en massa annat inom ämnet #Cykel.

0 Besökare har kommenterat :